sobota, 21 lipca 2012

chleb z orzechami włoskimi i serem


Przepis na ten smaczny chleb z orzechami włoskimi i serem pochodzi z propozycji Weekendowej Piekarni # 123 . Chleb ten doskonale nadaje się na przekąski i świetnie pasuje do wędlin i serów.

30 g drożdży 
1 łyżeczka cukru
300 ml letniej wody
500 g mąki chlebowej
150 g sera pecorino
150 g orzechów włoskich
2 łyżeczki soli 
pieprz 
3 łyżki oliwy 
 
W małej misce umieść drożdże z cukrem i letnią wodą, wymieszaj delikatnie aż się rozpuszczą, mieszankę odstawić na 10 minut, aby drożdże ruszyły. W dużej misce połączyć mąkę, pokrojony w kostkę ser pecorino, posiekane orzechy, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać i dodać oliwę oraz zaczyn drożdżowy i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto uformować w kulę i włożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić na godzinę. Po tym czasie zagniatać jeszcze przez 3 minuty, następnie z ciasta uformować bochenek i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec przez około 30 minut.


20 komentarzy:

  1. Ślicznie Ci się upiekł!
    Poproszę kromeczkę...

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja nadal się lenię w kwestii chlebowej, dobrze, że u Ciebie mogę choć popatrzeć:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, własny chleb smakuje jak żaden :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. To musi być naprawdę wspaniałe połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  4. ALe pięknie nafaszerowany orzechami, musi pysznie smakować! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Chleb wygląda na przepyszny :) Zjadłoby się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Katie, jest bardzo smaczny :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Wygląda pięknie, bardzo zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo apetycznie wygląda Twój chlebek.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, jest bardzo smaczny, polecam! Ściskam!

      Usuń
  9. Jestem pod wrazeniem Twoich wypiekow! Choc w kazdej piekarni mam wspanialy wybor pieczywa na pewno wyprobuje ten przepis !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alizea, dziękuję, chętnie skosztowałabym Twoich regionalnych wypieków. Pozdrawiam

      Usuń
  10. Bardzo, bardzo lubię chleb z orzechami i serem:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, ja teraz już też :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect