sobota, 21 lipca 2012

chleb z orzechami włoskimi i serem


Przepis na ten smaczny chleb z orzechami włoskimi i serem pochodzi z propozycji Weekendowej Piekarni # 123 . Chleb ten doskonale nadaje się na przekąski i świetnie pasuje do wędlin i serów.

30 g drożdży 
1 łyżeczka cukru
300 ml letniej wody
500 g mąki chlebowej
150 g sera pecorino
150 g orzechów włoskich
2 łyżeczki soli 
pieprz 
3 łyżki oliwy 
 
W małej misce umieść drożdże z cukrem i letnią wodą, wymieszaj delikatnie aż się rozpuszczą, mieszankę odstawić na 10 minut, aby drożdże ruszyły. W dużej misce połączyć mąkę, pokrojony w kostkę ser pecorino, posiekane orzechy, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszać i dodać oliwę oraz zaczyn drożdżowy i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto uformować w kulę i włożyć do natłuszczonej miski, przykryć i odstawić na godzinę. Po tym czasie zagniatać jeszcze przez 3 minuty, następnie z ciasta uformować bochenek i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec przez około 30 minut.


20 komentarzy:

  1. Ślicznie Ci się upiekł!
    Poproszę kromeczkę...

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja nadal się lenię w kwestii chlebowej, dobrze, że u Ciebie mogę choć popatrzeć:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, własny chleb smakuje jak żaden :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. To musi być naprawdę wspaniałe połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, bardzo fajnie to smakuje :)

      Usuń
  4. ALe pięknie nafaszerowany orzechami, musi pysznie smakować! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewa, jest fantastyczny, polecam!

      Usuń
  5. Chleb wygląda na przepyszny :) Zjadłoby się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Katie, jest bardzo smaczny :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. Wygląda pięknie, bardzo zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Viola, polecam bardzo. Pozdrawiam

      Usuń
  7. Bardzo apetycznie wygląda Twój chlebek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alinka, polecam. Pozdrawiam

      Usuń
  8. Pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, jest bardzo smaczny, polecam! Ściskam!

      Usuń
  9. Jestem pod wrazeniem Twoich wypiekow! Choc w kazdej piekarni mam wspanialy wybor pieczywa na pewno wyprobuje ten przepis !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alizea, dziękuję, chętnie skosztowałabym Twoich regionalnych wypieków. Pozdrawiam

      Usuń
  10. Bardzo, bardzo lubię chleb z orzechami i serem:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, ja teraz już też :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect