codzienność

czwartek, 2 sierpnia 2012

szarlotka z papierówek


Idealna, przepyszna szarlotka z papierówek z przepisu Liski. Szarlotka ma bardzo delikatne, kruche ciasto i dużą ilość jabłek doprawionych cynamonem, goździkami o nucie amaretto, dzięki dodanym ciasteczkom. Takie ciasto wspaniale smakuje jeśli się je poda z lodami waniliowymi.


200 g masła
380 g mąki pszennej
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 g cukru
1 łyżka cukru z wanilią
szczypta soli


Masło posiekać z mąką wymieszaną z proszkiem. Dodać żółtka, cukier z wanilią i sól. Zagnieść gładkie ciasto, które podzielić na dwie części, tak by jedna była o 1/3 większa od drugiej. Większą częścią wylepić spód i boki tortownicy o średnicy 24 centymetry. Ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C na 10 minut. Mniejszą część ciasta zawinąć w folię i schłodzić.


700 g jabłek
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
80 g ciasteczek Amaretti
150 g cukru
1 łyżka mleka 


Jabłka obrać i pokroić w plasterki, połączyć z cytryną, cynamonem, goździkami, cukrem i zmielonymi ciasteczkami. Włożyć do tortownicy z podpieczony ciastem. Wygładzić powierzchnię. Pozostałą część ciasta rozwałkować na okrąg, ułożyć na wierzchu jabłek, delikatnie skleić ciasto na krawędziach. Ponakłuwać wierzch widelcem, posmarować łyżką mleka i wstawić do piekarnika na około 60 minut. Szarlotkę przed podaniem ostudzić.

21 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasta z jabłek... To prezentuje się pysznie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Whiness, też lubię za ich smak i zapach :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Jaka musi być przepyszna! A ja mam całą torbę papierówek...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wróciłam po przepis, żeby zrobić listę zakupów, i jutro robię!

      Usuń
    2. Aniu, jestem ciekawa efektów :)

      Usuń
  3. O pyszności!
    Mam jabłka.. mam wszystko.. chęci też się znajdą..!
    Musze upiec!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Schokolade Inspirationen, i udało się upiec? Pozdrawiam

      Usuń
  4. Tapenda
    ooooch mniaaam!!!.... zamawiamy dwa kawałki:):)
    z czwartkowymi pozdrowieniami:):)
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ela, oczywiście zamówienie przyjęłam. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Wspaniale wygląda. Ja pierwsze mini=-szarlotki mam za sobą, ale to dopiero początek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Angie, bardzo lubię jabłkowe wypieki :)

      Usuń
  6. Ależ ona musi być smaczna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gula, jest bardzo smaczna, polecam :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Ale pyszne i piękne!!! Super, porywam kawałek!

    OdpowiedzUsuń
  8. przepis mam zanotowany od dawna i tylko czekam na działkowe papierówki :) pysznie u Ciebie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś, wypatruj tych papierówek, warto :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. Cudowna szarlotka! Robiłam ją, wiem więc jaka jest pyszna. :)
    Pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect