czwartek, 16 sierpnia 2012

jajka zapiekane z boćwiną


Jajka zapiekane z boćwiną to przepis z książki Sophie Dahl "Apetyczna panna Dahl". Bardzo smakowite i proste połączenie boćwiny, koziego sera, skarmelizowanej czerwonej cebuli i zapiekanych jajek, u mnie przepiórczych. 

2 łyżki oliwy
160 g czerwonej cebuli
75 g boćwiny
2 jajka
110 g koziego sera

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekana cebulę i smażyć około 15 minut, aż się skarmelizuje. Zmieszać cebulę z posiekaną boćwinę i rozłożyć do wysmarowanych masłem kokilek. Na wierzch wbić jajka i zapiekać na dolnym poziomie piekarnika w 180º C przez 10 minut. Po tym czasie rozgrzać górną grzałkę, wyjąć kokilki, posypać wszystko pokruszonym kozim serem i zapiekać, aż ser się stopi i zagrzeje.  

10 komentarzy:

  1. Widziałam ten przepis i zaciekawił mnie. Po Twoim poście mam tym większą na ochotę na takie danie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ivka, polecam, bardzo pyszne!

      Usuń
  2. Chyba jest wyjątkowy urodzaj boćwiny w Twoim ogródku, prawda?!
    Kolejny przepis z nią w roli głównej, którym kusisz:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, nie da się ukryć, dużo tego i nawet nie widać, że coś zniknęło :)

      Usuń
  3. Pyszne,pyszne,pyszne!
    I mamy takie same naczynia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, zgadzam się, pyszne :)

      Usuń
  4. Zrobiłam kiedyś tartę z botwinką i z jajkiem. Była rewelacyjna:) To jest jednak fajne połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gula, zdecydowanie powiem, że dobre :)

      Usuń
  5. Kolejny swietny przepis na wykorzystanie bocwiny! Kamila, jestes niesamowita !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alizea, boćwina jest rewelacyjna, bardzo mam smakuje i do tego dużo nam urosło :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect