piątek, 31 sierpnia 2012

miód różany


Miód różany przygotowany na podstawie tego doskonale smakuje i przecudnie pachnie.

250 ml miodu
płatki z 3 róż

Płatki róż oczyścić. Na dnie słoika ułożyć warstwę płatków i zalać ją częścią miodu. W ten sposób układać kolejne warstwy aż do wypełnienia słoika. Płatki uniosą się do góry. Słoik szczelnie zamknąć i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie otworzyć i delikatnie wymieszać, a następnie ponownie zamknąć i odstawić na kolejne 12 godzin. Przygotować sitko i odcedzić na nim miód, by spływał powoli. Odcedzone płatki delikatnie wycisnąć, aby wydobyć cały aromatu. Miód przelać do słoika i trzymać w chłodnym miejscu.



22 komentarze:

  1. Czy to muszą byc płatki róży takiej, jak na zdjęciu? Bo teraz to już po sezonie na takie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mammifero erbivoro, na przetwory nadają się wyłącznie kwiaty z róż niepryskanych, świetnie sprawdzą się też płatki z róży cukrowej. Warto jednak poszukać na krzaczkach rosa rugosa, moje kwiatki do deseru zbierałam wczoraj. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Kamilka, miód dajesz wielokwiatowy, rozumiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ewelajna, tym razem dałam miód akacjowy, wielokwiatowy też świetnie się spisze :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. miód różany?
    a to ci dopiero!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel-itka, pachnie bosko i tak smakuje :)

      Usuń
  4. pierwsze słyszę, ale jestem pod wrażeniem!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenka, polecam, tak mało potrzeba by się cieszyć z jego uroku. Pozdrawiam

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Magda, bajce o myszy, hihihi

      Usuń
  6. Fantastyczny przepis. Lubię różane smaki w potrawach więc przepis zap[isuję do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alinka, polecam, będziesz zadowolona. Pozdrawiam

      Usuń
  7. Tak, krótko? Ja trzymam minimum tydzień! I nie otwieram, tylko odwracam do góry dnem. Ale zapach miodu różanego jest boski!!! Uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pinkcake, to nie mój przepis, sprawdzałam tak jak jest :) Drugi stoi z płatkami i nabiera mocy, faktycznie tylko przewracam słoik, ale o jego właściwościach nie mogę jeszcze napisać, bo nie wiem czy nic się z nim nie będzie działo :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Za rok na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchennefascynacje, polecam :)

      Usuń
  9. Witaj Kamilko :) moja mama ostatnio przywiozla miod z roza z Rumunii :) bardzo mi smakowal, pycha!

    Posylam buziaki ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, ale masz rarytasy, jestem ciekawa jego smaku i zapachu. Fajne takie smakowite prezenty :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. Fantastyczny! Chciałabym spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bistro mama, polecam, przecudnie pachnie i dobrze smakuje :) Pozdrawiam

      Usuń
  11. O rany Kamila gdzie Ty to cudo wygrzebalas, przegapilam u Ani i do tego przegapilam roze w tym roku :( Kusi mnei zrobic z suszonymi platkami, musze pomyslec czy to ma sens...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Basiu, wyparzyłam i nie mogłam się doczekać kiedy taki zrobię. Suszone płatki dadzą aromat to pewne, gorzej z kolorem, ja bym jednak spróbowała :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect