czwartek, 23 sierpnia 2012

panzanella z pieczonymi warzywami


Panzanella według źródła to włoska sałatka, z regionów Toskanii. Sałatka składa się zwykle z nasączonego chleba i dojrzałych w słońcu, słodkich pomidorów, zawiera także cebulę, paprykę i bazylię, a wszystko to doprawione jest oliwą, octem, solą i pieprzem. Ta śródziemnomorska sałatka może stanowić lekką, ale bardzo sycącą alternatywę na kolację bądź przekąskę. Jest doskonałym pomysłem na wykorzystanie czerstwego pieczywa. Przepis na panzanelle z pieczonymi warzywami podpatrzyłam u Janelli Purcell.


3 kolorowe papryki
1 ogórek
4 pomidory
1 czerwona cebula
sól
pieprz
oliwa
bazylia
tymianek
2 łyżki kaparów
2 ząbki czosnku
4 łyżki czerwonego octu winnego
50 g oliwek
chleb


Rozgrzać piekarnik do 180° C. Paprykę ułożyć na folii, dodać obraną, pokrojoną w ćwiartki cebulę i pokrojony czosnek, skropić oliwą i przyprawić solą i pieprzem, dodać tymianek, zawinąć wszystko w folię i przełożyć na blachę do pieczenia. Piec 45 minut, aż papryki i cebula będą miękkie. Upieczone warzywa odstawić na 5 minut. Chleb pokroić w kostkę i podpiec w piekarniku. Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić. Ułożyć cebulę i czosnek na kawałkach papryki. Zebrać z folii sok, który wypłynął podczas pieczenia, usunąć tymianek. Przygotować winegret łącząc sok z warzyw, ocet i oliwę, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Pomidory pokroić i ułożyć na papryce, dodać oliwki, pokrojonego w kostkę ogórka, osączone kapary i bazylię. Chlebem posypać sałatkę. Całość skropić dressingiem i delikatnie wymieszać.

20 komentarzy:

  1. Ostatnie zdjęcie pysznie opowiada o panzanelli.
    Bardzo ją lubię,na późne śniadanie jest idealna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, zgadzam się, choć u mnie raczej później podana :)

      Usuń
  2. obłędne jedzonko!:) zjadłabym nawet po śniadaniu

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię te śródziemnomorskie smaki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, ja też zdecydowanie :)

      Usuń
  4. wspaniała ta sałatka, muszę ją wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolory obezwładniające :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aurora, kolory pełni lata :)

      Usuń
  6. ale apetyczne i jakie kolorowe ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola, mają cos w sobie i jak smakują :

      Usuń
  7. Wygląda pysznie!:)Nawet nie wiedziałam że robi się ją z pieczonymi warzywami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Judik, z pieczonymi nie zawsze, raczej z pieczoną papryką, ta wersja jednak bardzo mi do gustu przypadła. Pozdrawiam

      Usuń
  8. Tyle się o niej naczytałam, że czas najwyższy już ją zrobić.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, koniecznie, do dzieła :)

      Usuń
  9. Oj, i ja na taka nabrałam chęci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Grażynko, polecam, wszystkie składniki na działeczce pewnie znajdziesz :) Pozdrawiam

      Usuń
  10. Uwielbiam ją! :)
    Do panzanelli dodajemy czerstwe pieczywo, taka najlepsza :)
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, ja często podpiekam, lubię te wersje z grzankami :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect