czwartek, 9 sierpnia 2012

morelowy placek z marcepanem

 
Wspaniałe drożdżowe ciasto z morelami z dodatkiem startej na tarce masy marcepanowej, po upieczeniu posypane płatkami migdałowymi i cukrem pudrem. Morelowy placek z marcepanem na podstawie przepisu Sary Lewis z książki "The bread book" znaleziony u Liski, dodaję do akcji Morelkowo Brzoskwiniowo.

300 g mąki pszennej
2 łyżki masła
1/4 łyżeczki soli
25 g cukru pudru
1 łyżka mleka w proszku
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżeczka drożdży instant 
1 jajko
150 ml wody

Mąkę wsypać do miski, dodać masło i rozgnieść z mąką, by powstały okruchy. Dodać sól, cukier, mleko w proszku, wanilię, drożdże i jajko. Powoli wlewając wodę, zagnieść ciasto. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na godzinę, by podwoiło swoją objętość.  


600 g moreli
125 g masy marcepanowej
25 g masła
2 łyżki cukru trzcinowego
płatki migdałowe
cukier puder

Tortownicę posmarować masłem, przełożyć do niej ciasto. Na wierzch zetrzeć marcepan, następnie ułożyć na nim, nacięciem do góry, przecięte na pół i wypestkowane morele i odstawić na pół godziny do wyrastania. Następnie polać stopionym masłem, posypać cukrem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180° C, przykryć folią aluminiową i piec kolejne 30 minut. Po upieczeniu zostawić na 10 minut w formie, następnie posypać migdałami i cukrem pudrem.




 

24 komentarze:

  1. Cudnie wygląda! I jeszcze masa marcepanowa... To musi smakować wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Whiness, polecam, pyszne ciasto :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Pięknie się prezentuje i jestem przekonana, że świetnie też smakuje;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinna, bardzo smaczne, polecam :)

      Usuń
  3. U Ciebie zawsze wypatrzę jakieś fajne ciasto i potem pół dnia mam ochotę na słodkie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olka, dziękuję, miło mi :)

      Usuń
  4. Ale ładne to ciasto, pychota :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kuchenny bałagan, świetnie też smakuje :)

      Usuń
  5. i kolejny fantastyczny przepis do wypróbowania:D ja kocham wszelkie drożdżówy, a twój przepis kusi niesamowicie, bo ani z morelkami jeszcze nie robiłam,ani z marcepanem. Ciekawa jestem tego smaku:) szkoda, ze przez monitor nie można skosztować;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenka, skoro lubisz drożdżowe, to ten przepis bardzo polecam, morele i marcepan świetnie pasują do ciasta :)

      Usuń
  6. Znakomite!
    Dzisiaj kupiłam morele.
    Może...
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe ciacho, ale bym zjadła... pyszne zdjęcia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mojetworyprzetwory, dziękuję :)

      Usuń
  8. Cudne ciasto Kamilko :) uwielbiam wszystko co ma w sobie morele ;D

    buzka ;*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, to tak jak ja :) Buziaki!

      Usuń
  9. Ładne bardzo!:)
    Smaczne pewnie też?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, bardzo, bardzo. Ściskam!

      Usuń
  10. ależ one cudnie wygląda z wierzchu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś, też stwierdziłam, że morele są bardzo fotogeniczne :)

      Usuń
  11. Morele i marcepan- połączenie idealne! Ten placek musi być pyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madzialena, dobrze powiedziane - idealne!

      Usuń
  12. Kocham morele w duecie z marcepanem, choc u mnie najczesciej sa to jakies ucierane ciasta. To drozdzowe brzmi pysznie Kamilo :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bea, morelowe dla mnie każde jest pyszne, uwielbiam je :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect