niedziela, 26 sierpnia 2012

ciasto z cukinią


Bardzo wilgotne i pyszne ciasto z cukinią, z dodatkiem orzechów pekan i suszonej żurawiny, o aromacie cynamonu i gałki muszkatołowej. Przepis na  ciasto z cukinią znalazłam na blogu Moje Wypieki. Z podanych składników wychodzą dwa chlebki.
 
2 jajka
1 1/3 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
500 g startej cukinii
150 g masła
3 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
3 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
2 łyżeczki cynamonu
1 szklanka orzechów pekan
1 szklanka suszonej żurawiny
4 łyżki mleka

Cukier zmiksować z jajkami i wanilią. Dodać cukinię, roztopione masło, sodę i wymieszać. Dodać mąkę i przyprawy, wymieszać, jeśli ciasto będzie bardzo gęste dodać mleko. Dodać bakalie i wymieszać. Ciasto podzielić pomiędzy dwie keksówki wysmarowane uprzednio masłem i wysypane bułka tartą. Piec w temperaturze 175º C przez 45 minut, pod koniec pieczenia sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest suche. Przestudzić chwilę w foremce.



16 komentarzy:

  1. Wspaniałe!
    Mokre i cukiniowe.
    Poproszę kawałek do kawy...

    OdpowiedzUsuń
  2. O, tego przepisu jeszcze nie wypróbowywałam! Ciasto wychodzi, jak widzę, naprawdę świetne. :) Następnym razem zrobię!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Whiness, jeśli lubisz cukiniowe wypieki, to ten jest obowiązkowy :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. wypieki z cukinią lubię :) są takie wilgotne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chantal, to mnie najbardziej do nich przekonuje :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Mniam, wspaniale wygląda. Cudowne są wypieki z cukinią. Narobiłaś mi chęci na takie miękkie, pachnące ciacho. Mmmm.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, tak jak piszesz, bardzo pachnie i świetnie smakuje :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. ja też ostatnio robiłam z cukinią, pycha! bardzo podoba mi się dodatek pekanów

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kaś, doskonale pasują do takiego ciacha :) Pozdrawiam

      Usuń
  6. wygląda jak piernik, pełen magii; taki letni piernik:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Maja, rzeczywiście aromaty iście piernikowe, jeden plus można jeść od razu :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Ciasta z cukinia sa wspaniale! Twoje ma fajny ksztalt :)
    Ladne to zdjecie z pszczolka...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alizea, dziękuję, a ta polska pszczółka specjalnie dla Ciebie :)

      Usuń
  8. Uwielbiam ciasta z dodatkiem cukinii - są cudownie wilgotne, no i też można przemycić warzywo niejadkom ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Slyvvia, zajadają aż się uszy trzęsą i niewiedzą nic :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect