poniedziałek, 6 sierpnia 2012

zupa pomidorowa z pulpetami


Wspaniała zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów, z dodatkiem pulpetów zrobionych z mięsa wieprzowego, podana ze śmietana i świeżą bazylią. Zupa pomidorowa z pulpetami doskonale pachnie i jeszcze lepiej smakuje. 


1000 ml bulionu 
3 marchewki
2 pietruszki 
1 seler
1 por 
5 pomidorów
250 g mielonej wieprzowiny
1 jajko
śmietana
sól
pieprz
przyprawa warzywna
granulowany czosnek
majeranek
bazylia

Warzywa obrać i pokroić w kostkę, włożyć do garnka i zalać bulionem, doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą warzywną. Całość gotować około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Pomidory włożyć do garnka i zalać niewielką ilością wody, gotować około 15 minut. Rozgotowane pomidory zmiksować i przetrzeć przez sito, dodać do zupy. Do mielonego mięsa dodać jajko, doprawić do smaku solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, majerankiem i dokładnie wymieszać. Z masy uformować małe kulki i wkładać do gotującej się zupy. Całość chwile gotować, doprawić do smaku. Zupę podawać ze śmietaną i świeżą bazylią.

18 komentarzy:

  1. co za kolor! super:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dusia, a jaki obłędny ma zapach :)

      Usuń
  2. Piękna letnia pomidorowa!
    Najpyszniejsza ze świeżych pomidorów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, najlepsza, ulubiona :)

      Usuń
  3. Jaka ładna! Uwielbiam pomidorową. Dodatkowy plus,że ma pulpeciki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, polecam z pulpetami pyszna.

      Usuń
  4. Dzisiaj rozmyślałam o makaronie z sosem pomidorowym i pulpetami jak w zakochanym kundlu, a Twoja zupa trochę przypomina to danie. Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Burczymiwbrzuchu, zjadłabym takie pulpety z sosem, pycha!

      Usuń
  5. To jest taka babcina zupa, tak mi się kojarzy. Robiłam też sama taką dzieciom, jak były małe:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, może być babcina, byle smaczna :)

      Usuń
  6. Z pewnoscia jest smaczna. Tez robie pomidorowa ze swiezych pomidorow i bardzo nam wlasnie taka smakuje. Dodatek pulpecikow jest bardzo pomyslowy-mozna polaczyc pierwsze danie z drugim:)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alizea, polecam z pulpetami, dzieciom pewnie zasmakuje :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Mniam, kocham takie zupy :)
    zakochalam sie w Twojej bazylii i kleksie ze smietany, swietnie odbijaja sie na kolorze czerwonej zupy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sara, dziękuję, kleksik specjalnie dla Ciebie :)

      Usuń
  8. Prawdziwie pomidorowa, pięknie czerwona i do tego z "wkładką"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Malwinna, teraz mi smakuje najbardziej :) Pozdrawiam

      Usuń
  9. Pomidorówka ze świeżych pomidorów, to jest to!:)
    Pychota:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, no właśnie, to jest to :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect