Makaron, to dobry pomysł na szybki posiłek, może nie zawierać dużo dodatków, tylko sezonowe warzywa. Tak jest też w przypadku orzo z boczkiem i zielonym groszkiem, gdzie najdłużej trwa łuskanie groszku, ale można go przygotować sobie wcześniej. Makaron z boczkiem, doprawiony papryczką chili, aromatyzowanym czosnkiem z dodatkiem natki pietruszki i parmezanu, jest pyszny i bardzo sycący, to smak lata.
250 g makaronu
125 g groszku
125 g wędzonego boczku
1 papryczka chili
3 ząbki czosnku
3 łyżki oleju
1/2 pęczka natki pietruszki
sól
pieprz
30 g parmezanu
Na patelni rozgrzać olej, dodać drobno posiekany czosnek i podsmażyć, dodać pokrojony w kostkę boczek, posiekaną papryczkę i smażyć, aż się boczek zrumieni. Do sosu dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać, doprawić do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. W czasie przygotowywania sosu ugotować makaron w dużej ilości osolonego wrzątku. Na trzy minuty przed końcem gotowania dorzucić do makaronu groszek. Odcedzić makaron z groszkiem, dodać do sosu i wymieszać, podawać ze startym na tarce parmezanem.
Mniam, mniam:-)Uwielbiam połączenie boczku z groszkiem. Z makaronem jeszcze nie jadłam:-)
OdpowiedzUsuńŚwieży groszek! Bosko!
OdpowiedzUsuńU mnie też ostatnio było orzo w greckim wydaniu...