codzienność

niedziela, 7 lipca 2019

rolada makowa z kremem ajerkoniakowym


Rolada na bazie maku i białek, przełożona kremem ajerkoniakowym z mascarpone, składa się na pyszne ciasto. Ta elegancka rolada makowa z kremem ajerkoniakowym, jest łatwa do przygotowania i wspaniale smakuje, może umilić spotkania w gronie rodzinny i przyjaciół. 


12 białek
100 g maku
110 g cukru pudru
70 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli 

W misce ubić białka ze solą na sztywno, do białek powoli dodawać cukier puder, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przy mniejszych obrotach miksera dodać do masy mak. Masę wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego temperaturze 160º C i piec przez około 22 minuty, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto po wyłożeniu z piekarnika zwinąć w roladę, wzdłuż dłuższego boku łącznie z papierem. Roladę ostudzić.


500 g mascarpone
60 g cukru pudru

W misce ubić mascarpone z cukrem na gładki krem, dodać alkohol i ubić. Wystudzoną roladę odwinąć, delikatnie usunąć papier. Na ciasto równomiernie wyłożyć 3/4 ilości kremu, zwinąć roladę, na wierzchu rozsmarować pozostały krem. Roladę schłodzić przed podaniem, udekorować dowolnie. 

5 komentarzy:

  1. Kamila! Litości...I błagam o kawałek...

    OdpowiedzUsuń
  2. Kamilka, czekaj, czekaj, więcej takich rolad i do ciebie się przeprowadzę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, będę Ci piekła na każdą zachciankę :)

      Usuń
  3. Przyznaję, że rolady robię rzadko. Ale ta makowa skradła moje serce...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.