Rolada na bazie maku i białek, przełożona kremem ajerkoniakowym z mascarpone, składa się na pyszne ciasto. Ta elegancka rolada makowa z kremem ajerkoniakowym, jest łatwa do przygotowania i wspaniale smakuje, może umilić spotkania w gronie rodzinny i przyjaciół.
12 białek
100 g maku
110 g cukru pudru
70 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
W misce ubić białka ze solą na sztywno, do białek powoli dodawać cukier puder, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przy mniejszych obrotach miksera dodać do masy mak. Masę wyłożyć na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego temperaturze 160º C i piec przez około 22 minuty, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto po wyłożeniu z piekarnika zwinąć w roladę, wzdłuż dłuższego boku łącznie z papierem. Roladę ostudzić.
500 g mascarpone
60 g cukru pudru
60 ml ajerkoniaku
W misce ubić mascarpone z cukrem na gładki krem, dodać alkohol i ubić. Wystudzoną roladę odwinąć, delikatnie usunąć papier. Na ciasto równomiernie wyłożyć 3/4 ilości kremu, zwinąć roladę, na wierzchu rozsmarować pozostały krem. Roladę schłodzić przed podaniem, udekorować dowolnie.
Kamila! Litości...I błagam o kawałek...
OdpowiedzUsuńAmber, zapraszam oczywiście!
UsuńKamilka, czekaj, czekaj, więcej takich rolad i do ciebie się przeprowadzę
OdpowiedzUsuńAluś, będę Ci piekła na każdą zachciankę :)
UsuńPrzyznaję, że rolady robię rzadko. Ale ta makowa skradła moje serce...
OdpowiedzUsuń