Pyszne czekoladki ze słodkim, aksamitnym i bardzo orzeźwiającym cytrynowym nadzieniem. Jajeczka z lemon curd sprawdzą się, jako małe co nieco do świątecznej kawy lub jako dekoracja do wypieków wielkanocnych.
1 jajko
1 żółtko
1 cytryna
80 g cukru
25 g masła
Do miski wbić jajko i żółtko, dodać sok z cytryny, wsypać cukier i umieścić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą i ubijać je na parze uważając, żeby dno miski nie dotykało wody. Gdy powstanie lekki, puszysty kogiel mogiel dalej ubijać, aż masa zgęstnieje. Wyłączyć gaz i dodać do kremu masło i ubijać, aż masło się rozetrze. Otrzymaną masę przetrzeć przez sitko, dodać drobno startą skórkę z cytryn i wymieszać. Krem ostudzić.
200 g białej czekolady
żółty barwnik spożywczy
żółty barwnik spożywczy
Czekoladę drobno posiekać. Do miski włożyć 2/3 ilości czekolady, miskę umieścić na garnku z lekko gotującą się wodą, tak by dno miski nie dotykało wody. Cały czas mieszając, rozpuścić czekoladę, doprowadzając ją do temperatury około 45º C. Zdjąć miskę z garnka i dodać pozostałą czekoladę, cały czas mieszać masę, aż czekolada rozpuści się i osiągnie temperaturę około 31º C. Część czekolady wymieszać z barwnikiem i rozsmarować ją na dnie i bokach foremki, pozostałą częścią czekolady napełnić foremki do czekoladek, dokładnie rozsmarować na dnie i bokach foremek, odstawić w chłodne miejsce na 15 minut. Czekoladowe skorupki napełnić kremem cytrynowym do 4/5 wysokości. Na wierzchu rozprowadzić płynną czekoladę i wyrównać powierzchnię szpatułką. Czekolada powinna wypełniać w całości otwory w foremce. Czekoladki odstawić do wystudzenia, a następnie wyjąć z foremek.
Rozkoszne!
OdpowiedzUsuńChcę wszystkie...
Jakie śliczne te jajeczka
OdpowiedzUsuń