Słonecznikowiec, to połączenie ciasta czekoladowego z masą kajmakową i skarmelizowanym, chrupiącym słonecznikiem. Ciasto przygotowane na podstawie tego przepisu jest pyszne, sycące, wilgotne i nie przesłodzone. Podstawą tego ciasta są uprażone ziarna słonecznika, tak by były chrupiące i dały się łatwo zmielić.
75 g mąki pszennej
100 g masła
3 jajka
80 g cukru
150 g czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g masła
3 jajka
80 g cukru
150 g czekolady
1 łyżeczka proszku do pieczenia
W garnuszku roztopić masło z czekoladą, ostudzić. W misce utrzeć jajka z cukrem na puszystą masę, dodać masło z roztopioną czekoladą i zmiksować. Do maślanej masy wmieszać mąkę i proszek do pieczenia. Masę wyłożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Blat ostudzić, a następnie przekroić w poprzek na dwie części.
150 g słonecznika
50 g cukru
30 g masła
30 ml mleka
50 g cukru
30 g masła
30 ml mleka
W garnku podgrzać masło, mleko i cukier, dodać słonecznik, zagotować. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia równomiernie rozłożyć słonecznik. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 15 minut i piec, aż słonecznik się ładnie zrumieni. Słonecznik ostudzić a następnie masę połamać i zmiksować.
200 g masy kajmakowej
125 g masła
W misce utrzeć masło z masą kajmakową na puch, dodać 2/3 ilości zmiksowanego słonecznik i wymieszać.
125 ml likieru kawowego
125 ml wody
200 ml śmietany do ubijania
20 g kakao
W misce ubić śmietanę i kakao na sztywno. W szklance wymieszać przegotowaną wodę i likier. Pierwszy blat wyłożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia, skropić go 1/2 ilości nasączenia, na nim rozsmarować krem, położyć drugi blat, skropić go nasączeniem. Na wierzch wyłożyć ubitą śmietanę, całość równomiernie posypać pozostałym słonecznikiem. Ciasto schłodzić przed podaniem.
słonecznikowiec prezentuje się elegancko i pysznie , mniam
OdpowiedzUsuńPyszny przepis! A ciacho prezentuje się fantastycznie.
OdpowiedzUsuń