Piękne karczochy doskonale smakują i są bogate w witaminy, przeciwutleniacze i inne składniki mineralne. Karczochy gotowane w całości najczęściej podawane są na przystawkę z rozmaitymi sosami, aioli, winegretem, sosem majonezowym czy też z sosem holenderskim, można podać je też z kremowym i bardzo aromatycznym sosem cytrynowo - maślanym. Karczochy z sosem cytrynowym, to danie proste ale pyszne, sprawdzi się także jako bardziej uroczysta przystawka.
3 żółtka
sok z 1/2 cytryny
100 g masła
sól
biały pieprz
cukier puder
Do garnka włożyć żółtka, dodać sok z cytryny, zagotować, całość cały czas ubijać, aż powstanie lekki, puszysty kogiel mogiel dalej ubijać, aż masa zgęstnieje. Wyłączyć gaz i dodać do sosu masło i ubijać, aż masło się rozetrze. Otrzymaną masę przetrzeć przez sitko. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem pudrem.
5 karczochów
2 cytryny
sól
Rozkroić karczochy, smarując przecięte powierzchnie sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały. Odciąć spód nożem i odłamać grube, ciemne liście. Przeciąć karczoch w 1/3 wysokości, odsłaniając rdzeń, usunąć włoski. Gotować karczochy w osolonym wrzątku z sokiem i skórką z cytryny, aż dolne liście łatwo odejdą, a dół będzie miękki pod widelcem. Karczochy osączyć po ugotowaniu. Odrywać liście karczocha i jeść, maczając je w sosie, na końcu serce karczocha.
oj zjadłabym
OdpowiedzUsuńI do tego bardzo zdrowe! Pysznie.
OdpowiedzUsuńCzekam na polski sezon.