Rosół wołowy jest tradycyjnym daniem kuchni polskiej, gotuje się go najczęściej z pręgi wołowej, kawałków szpondru, łaty, mostka i dodatkowo kości. Kluczem do dobrego rosołu jest przede wszystkim wysokiej jakości mięso, warzywa i czas na jego przygotowanie. Aby podkręcić smak zupy, warto dodać do niego pokrzywę i liście czosnku niedźwiedziego. Rosół wołowy z pokrzywą i czosnkiem niedźwiedzim, jest bardzo aromatyczny, mocno esencjonalny, można go podać z makaronem lub domowymi kluseczkami.
800 g mięsa wołowego z kością
3000 ml wody
3 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
1/2 pora
3 kulki ziela angielskiego
15 kulek pieprzu ziarnistego
3 liście laurowe
sól
1 pęczek pokrzywy
1 pęczek czosnku niedźwiedziego
3000 ml wody
3 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
1/2 pora
3 kulki ziela angielskiego
15 kulek pieprzu ziarnistego
3 liście laurowe
sól
1 pęczek pokrzywy
1 pęczek czosnku niedźwiedziego
W garnku umieścić wołowinę, dodać obraną marchew, pietruszkę, seler, por oraz przyprawy, całość zalać wodą i zagotować. Garnek przykryć i całość gotować na małym ogniu przez około 3 godziny. Po tym czasie wyjąć mięso i warzywa, a do wywaru dodać posiekaną pokrzywę oraz czosnek, zagotować. Rosół doprawić do smaku solą, podawać z makaronem lub kluskami.
Jestem w szoku ze instnieja takie polaczenia ale to troche intrycujace :)
OdpowiedzUsuńjadlo by się!!!
Majowo, pysznie, wiosennie!
OdpowiedzUsuńPoproszę wielki talerz...