codzienność

środa, 7 września 2016

makaron z koprem włoskim i cukinią


Makaron z koprem włoskim i cukinią, to szybka potrawa, kilka minut i posiłek gotowy. Ulubiony makaron z pysznymi sezonowymi warzywami, podany z kwiatami cukinii smażonymi z dodatkiem mozzarelli, to bardzo proste i eleganckie danie.


250 g makaronu
1 koper włoski
1 żółta cukinia
1/2 czerwonej papryki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki wytrawnego białego wina
3 łyżki oleju
sól
pieprz 


Na patelni rozgrzać olej i zeszklić posiekaną drobno cebulę oraz czosnek, dodać posiekany koper włoski i smażyć, aż lekko zmięknie. Wlać wino i gotować, aż płyn odparuje o połowę. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię oraz paprykę, chwilę smażyć, całość doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu, odcedzić i wymieszać z warzywami.


6 kwiatów cukinii
125 g mozzarelli
2 łyżki oleju 


Mozzarellę pokroić w kostkę. Delikatnie opłukać kwiaty cukinii, usunąć pręciki i osuszyć, układając na papierowym ręczniku. Ostrożnie rozchylić płatki tak, by ich nie oberwać i delikatnie napełniać serem kwiaty cukinii. Na patelni rozgrzać olej, ostrożnie wkładać kwiaty i smażyć lekko obracając. Makaron podawać ze smażonymi kwiatami cukinii.

2 komentarze:

  1. Cukinie i fenkuł rządzą. A jakby tak jeszcze domowy makaron z orkiszu... Super danie!🍜🍝

    OdpowiedzUsuń
  2. Zjadłabym wieeelką porcję!
    Miłego weekendu...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.