codzienność

wtorek, 16 września 2014

konfitura jeżynowa

W zimie będzie świetnym dodatkiem do pieczywa, deserów i słodkich wypieków.

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-tradycyjna-konfitura-jezynowa,nId,1493439#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox
W zimie będzie świetnym dodatkiem do pieczywa, deserów i słodkich wypieków.

Czytaj więcej na http://kobieta.interia.pl/kuchnia/news-tradycyjna-konfitura-jezynowa,nId,1493439#utm_source=paste&utm_medium=paste&utm_campaign=firefox

Tradycyjna konfitura z jeżyn, gdzie owoce umieszczone są w pysznej słodkiej galaretce. Konfitura zawiera dużą ilość cukru, co podkreśla charakterystyczny smak owoców, wystarczy więc jedynie odrobinka konfitury, żeby przenieść się do lasu pełnego jeżyn. Konfitura jeżynowa jest świetnym dodatkiem do pieczywa, deserów czy też słodkich wypieków, sprawdzi się też zimową porą jako dodatek do herbaty.


2000 g jeżyn  
1 cytryna
1000 g cukru 


Jeżyny wsypać do garnka, zasypać cukrem, dodać sok i skórkę startą z cytryny, odstawić, aż owoce puszczą sok. Całość zagotować, po czym odstawić bez przykrycia do całkowitego ostudzenia na całą noc. Po tym czasie doprowadzić znowu do wrzenia i gotować kilka minut, odstawić. Powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorąca konfiturę przełożyć do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. 

6 komentarzy:

  1. Wychowałam się na wsi. Jeżyny to smak mojego dzieciństwa. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. o rany! pycha! więcej tu nie wchodzę o tak późnej godzinie! robisz mi smaka!

    OdpowiedzUsuń
  3. ile bym dała choćby za taką filiżaneczkę konfitury jeżynowej:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeżyny są obłędne! Tak, jeżyny i morwy to zdecydowanie smak dzikiego dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect