Pyszne
i bardzo wilgotna ciasto z dodatkiem brzoskwiń i lawendowego lukru jest szybkie do przygotowania, wystarczy tylko dobrze zmiksować
składniki. Brzoskwiniowe ciasto z lawendowym lukrem inspirowane tym przepisem jest fanatycznym dodatkiem do kawy.
210 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego
120 ml kwaśnej śmietany
150 g brzoskwiń
Masło utrzeć z cukrem i solą na puszystą masę, do
utartego masła dodawać kolejno jajka cały czas miksując. Do masy dodać ekstrakt waniliowy oraz śmietanę i ubić, następnie wmieszać do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Do ciasta dodać pokrojone na mniejsze kawałki brzoskwinie i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć do wysmarowanej masłem formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175° C na około 50 minut, aż
patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
Kamilka z lukrem lawendowym to ja bym chciała , zjadłabym , oj zjadłabym ,a to takie jeszcze piękne ciacho jest
OdpowiedzUsuńboskie! akurat jestem właścicielką słoiczka cukru lawendowego więc juz wiem jak go spożytkować:D
OdpowiedzUsuńLawendowa polewa mnie urzekła. A ciasto-zjadałbym w całości :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się to połączenie smaków :-) oblizuję się więc z wielkim smakiem :-)
OdpowiedzUsuńAle bogactwo smaków! a jak pięknie obrodziły brzoskwinie;))
OdpowiedzUsuńz działkowymi brzoskwiniami najlepiej!
OdpowiedzUsuńw tym roku pierwszy raz próbowałam lodów lawendowych i mnie zachwyciły
OdpowiedzUsuńmyślę, że podobnie byłoby z ciastem :)
Bardzo smakowicie wygląda, super połaczenie :)
OdpowiedzUsuńCiacho brzoskwiniowe biorę w ciemno:-)
OdpowiedzUsuń