środa, 10 września 2014

smażone kwiaty dyni nadziewane ricottą


Przepyszne smażone w głębokim tłuszczu kwiaty dyni, nadziewane ricottą z czosnkiem, świeżo posiekaną bazylią i skórką z cytryny. Smażone kwiaty dyni nadziewane ricottą doskonale smakują podane z winegretem na bazie soku z cytryny, miodu oraz oliwy.


sok z 1/2 cytryny
1 łyżka miodu
3 łyżki oliwy
sól
pieprz

Do miseczki wycisnąć sok z cytryny, dodać sól i wymieszać, aż się rozpuści, dodać miód i wymieszać. Dolać oliwę, mieszać aż składniki się połączą. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.


12 kwiatów dyni
250 g serka ricotta
1 gałązka bazylii
skórka z 1 cytryny
2 ząbki czosnku
sól
pieprz

W misce wymieszać serek ricotta, posiekane liście bazylii, skórkę z cytryny, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Delikatnie opłukać kwiaty dyni i osuszyć, wyciąć słupki i układać je na papierowym ręczniku. Ostrożnie otworzyć kwiaty i za pomocą małej łyżeczki nadziewać je masą z ricotty. Skręcać końce kwiatów tak, aby nadzienie nie wypadło.



100 g mąki pszennej
120 ml wody
sól  
olej do smażenia 

Do płytkiego naczynia wlać wodę, dodać szczyptę soli i powoli przesiewać mąkę do środka, ciągle mieszając tak, aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Do głębokiej patelni nalać oleju i mocno rozgrzać. Nadziane kwiaty dyni zamaczać partiami w cieście tak, aby się dobrze oblepiły i smażyć na głębokim tłuszczu, z obu stron, aż będą chrupiące i rumiane. Usmażone kwiaty wyciągać szczypcami i osuszać na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Następnie przełożyć na talerz i podawać z sosem winegret. 



10 komentarzy:

  1. obłędne:) absolutnie wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenka, zgadzam się :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Musiały być przepyszne :)
    Bardzo podobne do kwiatów cukinii :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alucha, były były! smakują prawie tak samo :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. o kurza twarz , Kamila adoptuj mnie co?

    Na obiadek bys mi takie rarytasy robiła co?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, na tej adopcji to ja bym więcej skorzystała :) Buziaki!

      Usuń
  4. To jest to co bardzo lubię latem !
    Przepysznie dziś u Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, ja też, ale teraz już trzeba poczekać na przyszłoroczne zbiory :( Pozdrawiam

      Usuń
  5. nadziewane kwiaty, oprócz tego, że wybornie smakują, również świetnie wyglądają. No i są afrodyzjakiem :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. Łał! Wspaniały pomysł! wiele bym dała żeby spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect