Przepyszne smażone w głębokim tłuszczu kwiaty dyni, nadziewane ricottą z czosnkiem, świeżo posiekaną bazylią i skórką z cytryny. Smażone kwiaty dyni nadziewane ricottą doskonale smakują podane z winegretem na bazie soku z cytryny, miodu oraz oliwy.
sok z 1/2 cytryny
1 łyżka miodu
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
1 łyżka miodu
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
Do miseczki wycisnąć sok z cytryny, dodać sól i wymieszać, aż się rozpuści, dodać miód i wymieszać. Dolać oliwę, mieszać aż składniki się połączą. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
12 kwiatów dyni
250 g serka ricotta
1 gałązka bazylii
skórka z 1 cytryny
2 ząbki czosnku
sól
pieprz
W misce wymieszać serek ricotta, posiekane liście bazylii, skórkę z cytryny, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Delikatnie opłukać kwiaty dyni i osuszyć, wyciąć słupki i układać je na papierowym ręczniku. Ostrożnie otworzyć kwiaty i za pomocą małej łyżeczki nadziewać je masą z ricotty. Skręcać końce kwiatów tak, aby nadzienie nie wypadło.
120 ml wody
sól
olej do smażenia
Do
płytkiego naczynia wlać wodę, dodać szczyptę soli i powoli przesiewać
mąkę do środka, ciągle mieszając tak, aby nie było grudek. Ciasto
powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Do głębokiej patelni nalać
oleju i mocno rozgrzać. Nadziane kwiaty dyni zamaczać partiami w
cieście tak, aby się dobrze oblepiły i smażyć na głębokim tłuszczu, z obu stron, aż będą chrupiące i rumiane. Usmażone kwiaty wyciągać
szczypcami i osuszać na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Następnie przełożyć na talerz i podawać z sosem winegret.
obłędne:) absolutnie wspaniałe!
OdpowiedzUsuńAntenka, zgadzam się :) Pozdrawiam
UsuńMusiały być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńBardzo podobne do kwiatów cukinii :)
Alucha, były były! smakują prawie tak samo :) Pozdrawiam
Usuńo kurza twarz , Kamila adoptuj mnie co?
OdpowiedzUsuńNa obiadek bys mi takie rarytasy robiła co?
Aluś, na tej adopcji to ja bym więcej skorzystała :) Buziaki!
UsuńTo jest to co bardzo lubię latem !
OdpowiedzUsuńPrzepysznie dziś u Ciebie.
Amber, ja też, ale teraz już trzeba poczekać na przyszłoroczne zbiory :( Pozdrawiam
Usuńnadziewane kwiaty, oprócz tego, że wybornie smakują, również świetnie wyglądają. No i są afrodyzjakiem :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda