Małe okrągłe cukinie faszerowane mięsem mielonym z dodatkiem pieczonej papryki oraz pomidorów, doprawione świeżymi ziołami, to danie naprawdę przepyszne i pięknie się prezentujące. Zapiekane cukinie faszerowane mięsem to świetne danie główne, bardzo proste do przygotowania.
4 małe okrągłe cukinie
300 g mielonej wieprzowiny
2 pomidory
1 pieczona papryka
1 pieczona papryka
2 ząbki czosnku
1 cebula
3 łyżki oleju
250 ml bulionu
250 ml bulionu
1 gałązka bazylii
1 gałązka oregano
1 gałązka tymianku
sól
1 gałązka oregano
1 gałązka tymianku
sól
pieprz
Cukinie umyć, osuszyć i ściąć końcówki, miąższ dokładnie wydrążyć, a środki doprawić solą. W
garnku rozgrzać olej, dodać drobno pokrojoną cebulę i posiekany
czosnek, chwilę smażyć, dodać posiekany miąższ cukinii, chwilę smażyć, dodać do garnka mielone mięso i całość podsmażyć. Dodać obraną ze skórki i pokrojoną w paski paprykę i pokrojone w kostkę pomidory, całość chwilę dusić. Pod koniec
dodać posiekane zioła i wszystko doprawić do smaku solą i pieprzem. Farszem nadziać cukinie, przykryć odciętą końcówką i ułożyć je w naczyniu do zapiekania, skropić olejem, wlać bulion i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C, cukinie zapiekać przez około 25 minut, aż będą miękkie.
przepięknie wyglądają z tymi czapeczkami :)
OdpowiedzUsuńŚliczne!:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne :)
OdpowiedzUsuńCudne maleństwa :) Ich wygląda zachęca jak najbardziej do konsumpcji :)
OdpowiedzUsuńWyglądaja tak równiutko jak żołnierzyki:-) Nie wiem skąd mam takie skojarzenia;-)
OdpowiedzUsuńOjoj, jakie pyszniaste one są! :)
OdpowiedzUsuńOkrągłe cukinie to wdzięczny obiekt do faszerowania. Pięknie i apetycznie wyglądają!
OdpowiedzUsuń