wtorek, 2 września 2014

zapiekane cukinie faszerowane mięsem


Małe okrągłe cukinie faszerowane mięsem mielonym z dodatkiem pieczonej papryki oraz pomidorów, doprawione świeżymi ziołami, to danie naprawdę przepyszne i pięknie się prezentujące. Zapiekane cukinie faszerowane mięsem to świetne danie główne, bardzo proste do przygotowania. 


    4 małe okrągłe cukinie
    300 g mielonej wieprzowiny
    2 pomidory
    1 pieczona papryka
    2 ząbki czosnku 
    1 cebula
    3 łyżki oleju
    250 ml bulionu
    1 gałązka bazylii
    1 gałązka oregano
    1 gałązka tymianku
    sól
    pieprz

     
    Cukinie umyć, osuszyć i ściąć końcówki, miąższ dokładnie wydrążyć, a środki doprawić solą. W garnku rozgrzać olej, dodać drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, chwilę smażyć, dodać posiekany miąższ cukinii, chwilę smażyć, dodać do garnka mielone mięso i całość podsmażyć. Dodać obraną ze skórki i pokrojoną w paski paprykę i pokrojone w kostkę pomidory, całość chwilę dusić. Pod koniec dodać posiekane zioła i wszystko doprawić do smaku solą i pieprzem. Farszem nadziać cukinie, przykryć odciętą końcówką i ułożyć je w naczyniu do zapiekania, skropić olejem, wlać bulion i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C, cukinie zapiekać przez około 25 minut, aż będą miękkie.





    7 komentarzy:

    1. przepięknie wyglądają z tymi czapeczkami :)

      OdpowiedzUsuń
    2. Cudne maleństwa :) Ich wygląda zachęca jak najbardziej do konsumpcji :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Wyglądaja tak równiutko jak żołnierzyki:-) Nie wiem skąd mam takie skojarzenia;-)

      OdpowiedzUsuń
    4. Ojoj, jakie pyszniaste one są! :)

      OdpowiedzUsuń
    5. Okrągłe cukinie to wdzięczny obiekt do faszerowania. Pięknie i apetycznie wyglądają!

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    Snow-Falling-Effect