niedziela, 31 sierpnia 2014

ciasto morelowe


Pyszne i bardzo proste do upieczenia ciasto na bazie mielonych migdałów, mleka i oleju aromatyzowane skórką i sokiem z cytryny, pieczone z dodatkiem moreli karmelizowanych miodem. Doskonałe letnie ciasto morelowe inspirowane tym przepisem dodaję do akcji Morelkowo Brzoskwiniowo 6. 


125 g mielonych migdałów
200 g mąki tortowej
200 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cytryny
3 jajka
125 ml oleju
100 ml mleka 

szczypta soli
4 morele
 
2 łyżki miodu


Jajka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać sól, skórkę oraz sok z cytryny, mleko oraz olej i wszystko razem ubić. Następnie dodać do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mielone migdały i ubić. Masę wyłożyć do keksówki wysmarowanej masłem, na wierzchu ułożyć ćwiartki moreli, rozcięciem do góry. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 40 minut, ciasto wyciągnąć z piekarnika, morele polać miodem, wstawić i dopiekać, jeszcze około 15 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.  







6 komentarzy:

  1. Mniamuśne to ciacho Karolinka , ja z morelami to uwielbiam wypieki ,a tu jeszcze migdały

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda na mega puszysto- wilgotne. superancko !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne ciacho :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, wygląda fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale bym zjadła do herbatki...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect