codzienność

piątek, 8 sierpnia 2014

buchteln z dżemem morelowym


Buchteln według źródła, to drożdżowe, słodkie bułki nadziewane dżemem, makiem lub twarogiem. Pieczone w formie, jako leżące obok siebie kulki, które, rosnąc w procesie pieczenia, łączą się, tworząc spójną, aczkolwiek podzieloną masę, tak by łatwo je było rozrywać. Tradycyjnie buchteln podawane są na ciepło z sosem waniliowym lub cukrem pudrem. Pochodzenie buchteln związane jest Czechami, ale odgrywają one ważną rolę w austriackiej, słowackiej, słoweńskiej i węgierskiej kuchni. Buchteln pieczone zgodnie ze starą i sekretną recepturą to specjalność Café Hawelka w Wiedniu. Przepyszne, pulchniutkie, pięknie pachnące buchteln z dżemem morelowym podane z doskonałym sosem waniliowym, inspirowane przepisem z forum CinCin dodaję do akcji Morelkowo Brzoskwiniowo 6.


60 ml mleka
450 g mąki pszennej
45 g cukru
20 g drożdży
2 żółtka
2 jajka
skórka z 1 pomarańczy
90 g masła
szczypta soli 
dżem morelowy z wanilią


W miseczce zmieszać ciepłe mleko z drożdżami, dodać odrobiną mąki oraz cukru, zostawić pod przykryciem, aż mieszanina podwoić swoją objętość. Następnie w misce zmieszać pozostałą przesianą mąkę, sól, cukier, skórkę startą z pomarańczy, jajka oraz żółtka, dodać rozczyn oraz rozpuszczone i ostudzone masło, wyrobić gładkie ciasto. Miskę z ciastem nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie i podzielić na części, na każdej części nałożyć po łyżce dżemu, zlepiać, formując kulki. Kulki układać równo, jedną obok drugiej w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Po wypełnieniu formy, pozostawić bułki do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180º C i piec na złoty kolor, około 30 minut.


375 ml mleka
szczypta soli
1 laska wanilii
3 żółtka
60 g cukru
3 łyżki śmietany kremówki


Zagotować mleko z przekrojoną w wzdłuż laską wanilii oraz solą. Ubić żółtka z cukrem na puszysty krem, cały czas ubijając wlać mleko, wymieszać, postawić garnek na małym ogniu i podgrzewać mieszając do zgęstnienia masy, nie dopuścić do zagotowania. Otrzymaną masę przetrzeć przez sitko i wymieszać ze śmietanę kremówkę.





9 komentarzy:

  1. A już myślałam, że wkradła Ci się literówka. Wyglądają cudnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam je z Austrii i właśnie z sosem waniliowym zajadałam. Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś moja ciocia tak piekła pierogi drożdżowe. Wyglądają zachęcająco i mega apetycznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne bułeczki!
    Sos waniliowy do tych bułek koniecznie,i jestem w Wiedniu!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale piękne ,apetyczne zdjęcia , przepięknych bułek i na bank pysznych ( bo to co poleca Kamilka i jeszcze z przepisu co poleca Joanna to tak musi być )

    OdpowiedzUsuń
  6. Musiały smakować bajecznie! Uwielbiam takie drożdżowe bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kamilko, są wspaniałe! Musiały bosko smakować. Mniam,mniam. Cudne fotki do tego.:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wyglądają te bułeczki :-) porywam jedną do kawki :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect