sobota, 16 sierpnia 2014

tarta jeżynowa


Letnia tarta z rozwarstwiającym się maślanym, kruchym ciastem, jeżynami zatopionymi w pysznym kremie na bazie słodzonego mleka skondensowanego i jajek, upieczona z płatkami migdałowymi. Tarta jeżynowa jest przepyszna i umili świąteczne chwile z najbliższymi.


150 g mąki pszennej
25 g cukru
125 g masła
65 ml kefiru
1/4 łyżeczki soli 
  1 łyżka wódki 


Mąkę przesiać na stolnicę i wymieszać z solą i cukrem, dodać posiekane masło, kefir oraz wódkę i szybko zagnieść ciasto. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i chłodzić w lodówce 30 minut. Ciasto wywałkować w formie do tarty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 20 minut, aż się ładnie zrumieni. 


200 g mleka skondensowanego słodzonego
2 jajka
30 g płatków migdałowych
400 g jeżyn

Zmiksować jajka z mlekiem skondensowanym na gładką masę. Na podpieczonym spodzie ułożyć owoce, wlać masę, wierzch posypać płatkami migdałowymi i ponownie wstawić do piekarnika na około 20 minut, aż masa będzie dobrze ścięta. Ciasto ostudzić przed krojeniem.  

17 komentarzy:

  1. Ojej, ale cudowna :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sosna, dziękuję :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Ach,piękna jest! A ja jeszcze nigdy nie robiłam ciasta z jeżynami. Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko, radzę nadrobić jeżynowe wypieki, bo warto! Buźka!

      Usuń
  3. Ta tarta jest nie piękna , ona jest cudowna , urodą bije po oczach ,ze wzdycham i wzdycham

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, dziękuję, Twoje słowa bardzo są dla mnie ważne :) Buźka!

      Usuń
  4. Bardzo mnie urzekła. Wiesz Kama to nie sprawiedliwe, że tyle ciast robisz i tak wyglądasz...;-) No chyba, że Ty ich w ogóle nie jesz?;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochanie, no właśnie gdybym ich nie jadła, to wyglądałabym całkiem inaczej :) Buźka!

      Usuń
  5. Urocza!
    Jeżyny,zwłaszcza leśne uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. Po prostu piękna i nie ma tu nic już więcej do dodania.

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, boska :)
    Przepis zapisuję, bo jeżyn ciągle u mnie pod dostatkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ta tarta skradła moje serce! Cudna!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Obłędna tarta, aż się napatrzyć nie mogę :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chyba już nie pierwszy raz widzę u ciebie kruche ciasto z dodatkiem kefiru i wódki. Kamilo, to jest ulubiony przepis ?

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, dokładnie drugi, ulubiony może nie ale naprawdę polecam kruche z tego przepisu! Idealnie się listkuje, prawie jak francuskie :) Pozdrawiam

      Usuń
  11. Prześliczna tarta :) Muszę spróbować!
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect