Płatki róż obrywa się bardzo ostrożnie, starając się nie poranić palców, gdyż poza tym, ze jest to bardzo bolesne (kłuje!), zaplamienie płatków krwią może zepsuć smak, a nawet spowodować niebezpieczną dla zdrowia reakcję chemiczną (...)
Po oskubaniu i wypatroszeniu przepiórek wiąże się im nogi, żeby zachowały wdzięczną posturę, a potem smaży się je na maśle oprószone solą i pieprzem do smaku (...)
Oberwane płatki róży uciera się w kamiennym moździerzu razem z anyżkiem. Osobno opieka się kasztany, obiera z łupinek i gotuje. Następnie robi się z nich puree. Ząbki czosnku kroi się drobniutko i smaży na maśle na kolor złoty; gdy staną się szkliste dodaje się do nich puree z kasztanów, miód, płatki róż i sól do smaku. Sos można zagęścić dwiema łyżeczkami mączki kukurydzianej. Na koniec dodaje się esencję różaną, nie więcej niż dwie krople, gdyż potrawa może być zbyt aromatyczna i pretensjonalna w smaku. Doprawiony sos zdejmuje się z ognia. Przepiórki wkłada się do sosu tylko na dziesięć minut, żeby przeszły smakiem, i wyjmuje (...)
Przepiórki układa się na półmisku, polewa sosem i dekoruje, umieszczając świeżą różę w środku, a różane płatki po bokach; albo, zamiast na półmisku, można serwować danie od razu na talerzach.
Laura Esquivel
Przepiórki w płatkach róży
Doskonale smakujące przepiórki w płatkach róży przygotowane według przepisu podanego z książce Laury Esquivel pod tym samym tytułem dodaję do akcji Jem kwiaty 2014.
Po oskubaniu i wypatroszeniu przepiórek wiąże się im nogi, żeby zachowały wdzięczną posturę, a potem smaży się je na maśle oprószone solą i pieprzem do smaku (...)
Oberwane płatki róży uciera się w kamiennym moździerzu razem z anyżkiem. Osobno opieka się kasztany, obiera z łupinek i gotuje. Następnie robi się z nich puree. Ząbki czosnku kroi się drobniutko i smaży na maśle na kolor złoty; gdy staną się szkliste dodaje się do nich puree z kasztanów, miód, płatki róż i sól do smaku. Sos można zagęścić dwiema łyżeczkami mączki kukurydzianej. Na koniec dodaje się esencję różaną, nie więcej niż dwie krople, gdyż potrawa może być zbyt aromatyczna i pretensjonalna w smaku. Doprawiony sos zdejmuje się z ognia. Przepiórki wkłada się do sosu tylko na dziesięć minut, żeby przeszły smakiem, i wyjmuje (...)
Przepiórki układa się na półmisku, polewa sosem i dekoruje, umieszczając świeżą różę w środku, a różane płatki po bokach; albo, zamiast na półmisku, można serwować danie od razu na talerzach.
Laura Esquivel
Przepiórki w płatkach róży
Doskonale smakujące przepiórki w płatkach róży przygotowane według przepisu podanego z książce Laury Esquivel pod tym samym tytułem dodaję do akcji Jem kwiaty 2014.
Zachwycające zestawienie składników!:)
OdpowiedzUsuńNo faktycznie skład zachwycający, aż chce się spróbować:-)
OdpowiedzUsuńKiedy moge przyjechac na obiad??? :)
OdpowiedzUsuńAlucha! Kochanie, ale to nie marchewa? Buźka!
Usuńchętnie bym się zmierzyła z pieprzepiórkami, ale do tej pory nie trafiłam na nie w żadnej sieci handlowej :(
OdpowiedzUsuńPozdrowiamy serdecznie
Tapenda
łał! robią wrażenie! musiały być pyszne!
OdpowiedzUsuńNiesamowicie wykwintne danie :)
OdpowiedzUsuń