codzienność

wtorek, 12 sierpnia 2014

przepiórki w płatkach róży


Płatki róż obrywa się bardzo ostrożnie, starając się nie poranić palców, gdyż poza tym, ze jest to bardzo bolesne (kłuje!), zaplamienie płatków krwią może zepsuć smak, a nawet spowodować niebezpieczną dla zdrowia reakcję chemiczną (...)
Po oskubaniu i wypatroszeniu przepiórek wiąże się im nogi, żeby zachowały wdzięczną posturę, a potem smaży się je na maśle oprószone solą i pieprzem do smaku (...)
Oberwane płatki róży uciera się w kamiennym moździerzu razem z anyżkiem. Osobno opieka się kasztany, obiera z łupinek i gotuje. Następnie robi się z nich puree. Ząbki czosnku kroi się drobniutko i smaży na maśle na kolor złoty; gdy staną się szkliste dodaje się do nich puree z kasztanów, miód, płatki róż i sól do smaku. Sos można zagęścić dwiema łyżeczkami mączki kukurydzianej. Na koniec dodaje się esencję różaną, nie więcej niż dwie krople, gdyż potrawa może być zbyt aromatyczna i pretensjonalna w smaku. Doprawiony sos zdejmuje się z ognia. Przepiórki wkłada się do sosu tylko na dziesięć minut, żeby przeszły smakiem, i wyjmuje (...)
Przepiórki układa się na półmisku, polewa sosem i dekoruje, umieszczając świeżą różę w środku, a różane płatki po bokach; albo, zamiast na półmisku, można serwować danie od razu na talerzach.
Laura Esquivel
Przepiórki w płatkach róży



Doskonale smakujące przepiórki w płatkach róży przygotowane według przepisu podanego z książce Laury Esquivel pod tym samym tytułem dodaję do akcji Jem kwiaty 2014.


12 róż
12 kasztanów
2 łyżeczki masła
2 łyżeczki mączki kukurydzianej
2 krople esencji różanej
2 łyżeczki anyżku
2 łyżeczki miodu
2 główki czosnku
6 przepiórek
sól
pieprz

7 komentarzy:

  1. Zachwycające zestawienie składników!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No faktycznie skład zachwycający, aż chce się spróbować:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedy moge przyjechac na obiad??? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alucha! Kochanie, ale to nie marchewa? Buźka!

      Usuń
  4. chętnie bym się zmierzyła z pieprzepiórkami, ale do tej pory nie trafiłam na nie w żadnej sieci handlowej :(
    Pozdrowiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  5. łał! robią wrażenie! musiały być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Niesamowicie wykwintne danie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect