niedziela, 10 sierpnia 2014

sernik z ricottą


Aksamitny w smaku i bardzo kremowy włoski sernik upieczony z ricotty na podstawie przepisu Marthy Stewart. Sernik z ricottą jest pyszny i najlepiej smakuje schłodzony przez noc w lodówce. 


1000 g ricotty
skórka z 1/2 pomarańczy
1 szklanka cukru
1/3 szklanki mąki pszennej
6 jajek
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/4 łyżeczki soli


W misce utrzeć ricottę i skórkę pomarańczową na gładką masę, dodać cukier, mąkę i ubić. Następnie kolejno dodawać jajka, i dokładnie ubijać, dodać esencję waniliową, sól i dokładnie wymieszać. Masę wylać do formy wysmarowanej masłem. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C na 60 minut. Sernik zostawić w piekarniku do wystygnięcia, następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc. 


7 komentarzy:

  1. Nie jadłam jeszcze takiego, a wygląda obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Łał! Wygląda baaardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam! wygląda świetnie! w smaku pewnie równie doskonały!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda tak, że się go pragnie od pierwszego spojrzenia;-))

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, wygląda bosko! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ricotta, to nie, to co nasz poczciwy twaróg, ale wierzę, że serdnik rozpływa się w ustach. W końcu ricotta sama w sobie posiada takie włąściwości i to wyróznia ją od naszego poczciwego twarogu ;)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda





    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm, sernik... Coś cudownego :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect