Aksamitny w smaku i bardzo kremowy włoski sernik upieczony z ricotty na podstawie przepisu Marthy Stewart. Sernik z ricottą jest pyszny i najlepiej smakuje schłodzony przez noc w lodówce.
1000 g ricotty
skórka z 1/2 pomarańczy
1 szklanka cukru
1/3 szklanki mąki pszennej
6 jajek
1 łyżeczka esencji waniliowej
1/4 łyżeczki soli
W misce utrzeć ricottę i skórkę pomarańczową na gładką masę, dodać cukier, mąkę i ubić. Następnie kolejno dodawać jajka, i dokładnie ubijać, dodać esencję waniliową, sól i dokładnie wymieszać. Masę wylać do formy wysmarowanej masłem. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C na 60 minut. Sernik zostawić w piekarniku do wystygnięcia, następnie schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.
Nie jadłam jeszcze takiego, a wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńŁał! Wygląda baaardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńmniam! wygląda świetnie! w smaku pewnie równie doskonały!
OdpowiedzUsuńWygląda tak, że się go pragnie od pierwszego spojrzenia;-))
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda bosko! :)
OdpowiedzUsuńricotta, to nie, to co nasz poczciwy twaróg, ale wierzę, że serdnik rozpływa się w ustach. W końcu ricotta sama w sobie posiada takie włąściwości i to wyróznia ją od naszego poczciwego twarogu ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Mmm, sernik... Coś cudownego :)
OdpowiedzUsuń