Clafoutis to francuski deser składający się ze świeżych owoców upieczonych pod warstwą pysznego ciasta. Deser ten tradycyjnie przyrządza się z wiśni, ale z innymi owocami, czasem też z warzywami też jest doskonały, sprawdzałam to w przypadku clafoutis z truskawkami. Tym razem w roli głównej jeden z moich ulubionych owoców w clafoutis z morelami przygotowanym według tego przepisu, podany na ciepło z lodami waniliowymi. Przepis dodaję do akcji Morelkowo Brzoskwiniowo 6.
200 ml mleka
150 g mąki pszennej
120 g masła
100 g cukru
100 ml śmietanki
4 jajka
1 laska wanilii
30 ml morelówki
150 g mąki pszennej
120 g masła
100 g cukru
100 ml śmietanki
4 jajka
1 laska wanilii
30 ml morelówki
szczypta soli
300 g moreli
300 g moreli
20 g masła
30 g cukru
Następnie zmniejszyć temperaturę do 180° C, obłożyć ciasto zimnymi kawałkami masła i piec przez kolejne 20 minut. Po tym czasie oprószyć ciasto cukrem i piec jeszcze przez około 5 minut. Przed wyjęciem, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Sierpniowa rozpusta :) mniam
OdpowiedzUsuńZapowiada się pysznie! Wygląda jeszcze smaczniej niż wersja z wiśniami :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne!
OdpowiedzUsuńCzęstuję się...
Uwielbiam. Chyba rok temu też robiłam w ramach akcji. Dziękuję za przyłączenie się do zabawy
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam tego deseru, ani z wiśniami ani z innymi. Wygląda kusząco:-)
OdpowiedzUsuńCzy ja kiedyś w końcu zrobię clafoutis?
OdpowiedzUsuńJuż tyle razy chciałam...
Z rozkoszą je popełnię, i to właśnie z morelami. Bardzo inspirujące, pobudzające apetyt te Twoje zdjęcia.
OdpowiedzUsuń