poniedziałek, 4 sierpnia 2014

clafoutis z morelami


Clafoutis to francuski deser składający się ze świeżych owoców upieczonych pod warstwą pysznego ciasta. Deser ten tradycyjnie przyrządza się z wiśni, ale z innymi owocami, czasem też z warzywami też jest doskonały, sprawdzałam to w przypadku clafoutis z truskawkami. Tym razem w roli głównej jeden z moich ulubionych owoców w clafoutis z morelami przygotowanym według tego przepisu, podany na ciepło z lodami waniliowymi. Przepis dodaję do akcji Morelkowo Brzoskwiniowo 6.


200 ml mleka
150 g mąki pszennej
120 g masła
100 g cukru
100 ml śmietanki
4 jajka
1 laska wanilii
30 ml morelówki 
szczypta soli
300 g moreli  


Jajka ubić z mlekiem i śmietanką, dodać mąkę i cukier, szczyptę soli, rozpuszczone i ostudzone masło, ziarenka z laski wanilii oraz morelówkę i wszystko razem dokładnie wymieszać. W naczyniu do zapiekania wysmarowanym masłem równomiernie ułożyć owoce i zalać je ciastem. Formę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C na 10 minut.

20 g masła
30 g cukru 

Następnie zmniejszyć temperaturę do 180° C, obłożyć ciasto zimnymi kawałkami masła i piec przez kolejne 20 minut. Po tym czasie oprószyć ciasto cukrem i piec jeszcze przez około 5 minut. Przed wyjęciem, sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. 





7 komentarzy:

  1. Sierpniowa rozpusta :) mniam

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada się pysznie! Wygląda jeszcze smaczniej niż wersja z wiśniami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne!
    Częstuję się...

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam. Chyba rok temu też robiłam w ramach akcji. Dziękuję za przyłączenie się do zabawy

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam tego deseru, ani z wiśniami ani z innymi. Wygląda kusząco:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy ja kiedyś w końcu zrobię clafoutis?
    Już tyle razy chciałam...

    OdpowiedzUsuń
  7. Z rozkoszą je popełnię, i to właśnie z morelami. Bardzo inspirujące, pobudzające apetyt te Twoje zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect