Marillenkuchen to klasyczne ciasto maślane z Austrii, pod względem popularności jest zaraz za tortem Sacher. To niezawodne, bardzo puszyste ciasto ucierane, z soczystymi morelami jest bardzo szybkie do upieczenia. Przepis na ciasto z morelami przygotowane na podstawie tego przepisu, dodaję do akcji Morelkowo Brzoskwiniowo 6.
Białka ubić na sztywno z solą oraz sokiem z cytryny, odstawić. Masło utrzeć z cukrem, ekstraktem waniliowym oraz skórką z cytryny do białość. Do utartego masła dodawać kolejno żółtka cały czas miksując. Na koniec dodać do masy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i ubić. Następnie delikatnie wmieszać do masy ubite białka. Masę wyłożyć do mniejszej formy wysmarowanej masłem, na wierzchu ułożyć połówki moreli, rozcięciem do góry. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C na około 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto podawać posypane cukrem pudrem.
4 jajka
200 g masła
200 g cukru
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
skórka z 1/2 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
200 g masła
200 g cukru
150 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
skórka z 1/2 cytryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
500 g moreli
cukier puder
Super ciacho!
OdpowiedzUsuńPoproszę kawałek do kawy...
Idę dziś na spotkanie i takie ciasto przydałoby mi się:)
OdpowiedzUsuńAch jak ja lubię takie owocowe, letnie ciasta :-)
OdpowiedzUsuńPyszności :)))
OdpowiedzUsuńZ morelami to biorę w ciemno
OdpowiedzUsuńSłońce w tym cieście aż bije po oczach , mniam
U mnie dziś podobne tylko ze śliwkami:))
OdpowiedzUsuńUwielbiam morele, z pszenicą czy wolne od niej (polecam z mąką owsianą). Ależ słońca w Ogrodach Babilonu:), z pozdrowieniami.
OdpowiedzUsuńPo prostu wspaniałe:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z morelami. Piekne jest to Twoje Kamilko.:)
OdpowiedzUsuńMój mąż uwielbia takie ciasta. Ja zresztą też.
OdpowiedzUsuńCudownie słoneczne :)
OdpowiedzUsuńCudne! zrobię niebawem:-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl