Zupa krem przygotowana z pieczonych pomidorów, czosnku, cebuli z dodatkiem tymianku jest doskonała i bardzo pożywna. Pomidory dzięki pieczeniu stają się słodkie, pełne smaku i bardzo aromatyczne, a czosnek podczas pieczenia traci swój ostry smak i staje się miękki, delikatny i bez problemu można go wycisnąć z łupiny. Zupa krem z pieczonych pomidorów z tymiankiem z przepisu Sophie Dahl jest przygotowana z samych warzyw, bez dodatku bulionu, tylko z
niewielkim dodatkiem śmietany, która sprawia, że zupa jest
bardziej kremowa.
2000 g pomidorów
1 główka czosnku
1 czerwona cebula
1 cebula
1 cebula
4 gałązki tymianku
sól
pieprz
cukier
pieprz
cukier
oliwa
śmietana
W brytfance rozłożyć przekrojone na połówki pomidory, przekrojony w poprzek na pół czosnek, pokrojone na ćwiartki cebule oraz tymianek. Wszystko doprawić solą, pieprzem oraz obficie polać oliwą. Brytfankę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190° C na 45 minut. Po tym czasie wyjąć pomidory z piekarnika i odstawić do przestygnięcia. Wycisnąć czosnek z łupinek i wyrzuć je. Wszystkie warzywa z czosnkiem zmiksować w blenderze na gładki krem, masę przetrzeć przez sito. Całość doprawić solą, pieprzem oraz cukrem. W razie potrzeby zupę rozcieńczyć śmietaną.
Robię bardzo podobny krem. Jeszcze z dodatkiem papryki. Baaardzo go lubię :))
OdpowiedzUsuńWłaśnie to samo chciałam napisać, że robię bardzo podobnie tylko z dodatkiem pieczonej papryki;) I też bardzo lubię:))
UsuńJakie zgodne ;)
UsuńW ubiegłym roku robiłyśmy z koleżankami prywatnych "Ugotowanych" i właśnie ten krem serwowałam na przystawkę ;)
Kamilka , ja u ciebie miałabym raj :) Taka zupa to ja jestem w raju i mogę jeść 3 razy na dzień z 5 razy w tygodniu
OdpowiedzUsuńwydaję się być pyszna! i ten aromat tymianku... :)
OdpowiedzUsuńAromatyczna zupa! U mnie podobna tyle, że z dodatkiem papryki :)
OdpowiedzUsuńNa taką pyszną zupkę wpraszam się bez wahania :-)
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie i pewnie tak samo pachnie i smakuje:-)
OdpowiedzUsuńMniam, do słoiczków i na zimę!
OdpowiedzUsuń