niedziela, 14 września 2014

malinowa chmurka


Malinowa chmurka, to delikatne ciasto z chrupiącą bezą i płatkami migdałowymi, przełożone kremem na bazie bitej śmietany i mascarpone, gdzie słodycz ciasta równoważy kwaskowata warstwa galaretki z dużą ilością malin. Przepyszny malinowy wypiek z bezą, powstał na bazie kilku przepisów, to doskonałe ciasto końca lata. 

 
8 żółtek
110 g cukru  
20 g cukru z wanilią
200 g masła
270 g mąki pszennej tortowej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 

szczypta soli

Masło utrzeć z cukrami i solą na gładką masę, dodawać kolejno żółta, ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej, miksując by składniki się połączyły. Połowę ciasta wyłożyć do formy o wymiarach 23 x 33 centymetry wyłożonej papierem do pieczenia, i wyrównać powierzchnię. 


8 białek
330 g cukru
60 g płatków migdałowych  
szczypta soli 

Białka ubić na pianę ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać na sztywno, aż cukier całkowicie się rozpuści. Połowę ubitej piany wyłożyć na ciasto i posypać połową ilości płatków migdałowych. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na 25 minut. Ciasto wyjąć i studzić. Z pozostałego ciasta, piany i płatków migdałowych upiec drugie ciasto.


3 galaretki malinowe
3 szklanki wody  
600 g malin

Galaretki rozpuści we wrzącej wodzie, przestudzić, wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na jedną część ciasta, wyrównać i schłodzić w lodówce.

 

500 ml śmietany kremówki 30%
250 g mascarpone
50 g cukru pudru

W misie miksera umieścić śmietanę, mascarpone i cukier. Wszystko razem ubić do otrzymania gęstego kremu. Krem równomiernie wyłożyć na galaretkę, przykryć drugim ciastem. Ciasto schłodzić w lodówce.

5 komentarzy:

  1. Hmmmmm... Malinki zawsze poprawiają mi humor. U mnie ostatnio zrobiło się już jesiennie i łapię małego doła. Wśród tych wszystkich czarnych deszczowych chmurek przydała by się jedna malinowa. :) Spróbuję zrobić to ciasto, choć przyznam szczerze, że w sprawie kuchni to niezła ze mnie noga. :) Pozdrawiam cieplutko i różowo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest troszkę pracochłonne, ale...ale...efekt jest tego wart! Połączenie malin z bezą i ze śmietankowym kremem jest bardzo romantyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taką chmurkę to ja bardzo chcę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bajecznie - takie wysokie i w ogóle piękne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ciasto jak malowane! te warstwy..jedna lepsza od drugiej :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect