Malinowa chmurka, to delikatne ciasto z chrupiącą bezą i płatkami migdałowymi, przełożone kremem na bazie bitej śmietany i mascarpone, gdzie słodycz ciasta
równoważy kwaskowata warstwa galaretki z dużą ilością malin. Przepyszny malinowy wypiek z bezą, powstał na bazie kilku przepisów, to doskonałe ciasto końca lata.
110 g cukru
20 g cukru z wanilią
200 g masła
270 g mąki pszennej tortowej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
200 g masła
270 g mąki pszennej tortowej
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masło utrzeć z cukrami i solą na gładką masę, dodawać kolejno żółta, ciągle ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej, miksując by składniki się połączyły. Połowę ciasta wyłożyć do formy o wymiarach 23 x 33 centymetry wyłożonej papierem do pieczenia, i wyrównać powierzchnię.
8 białek
330 g cukru
60 g płatków migdałowych
szczypta soli
3 galaretki malinowe
3 szklanki wody
600 g malin
Galaretki rozpuści we wrzącej wodzie, przestudzić,
wymieszać z malinami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia
galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na jedną część ciasta, wyrównać i schłodzić w lodówce.
500 ml śmietany kremówki 30%
250 g mascarpone
250 g mascarpone
50 g cukru pudru
Hmmmmm... Malinki zawsze poprawiają mi humor. U mnie ostatnio zrobiło się już jesiennie i łapię małego doła. Wśród tych wszystkich czarnych deszczowych chmurek przydała by się jedna malinowa. :) Spróbuję zrobić to ciasto, choć przyznam szczerze, że w sprawie kuchni to niezła ze mnie noga. :) Pozdrawiam cieplutko i różowo.
OdpowiedzUsuńJest troszkę pracochłonne, ale...ale...efekt jest tego wart! Połączenie malin z bezą i ze śmietankowym kremem jest bardzo romantyczne :)
OdpowiedzUsuńTaką chmurkę to ja bardzo chcę!
OdpowiedzUsuńWygląda bajecznie - takie wysokie i w ogóle piękne :)
OdpowiedzUsuńciasto jak malowane! te warstwy..jedna lepsza od drugiej :)
OdpowiedzUsuń