codzienność

sobota, 27 września 2014

Charlotte jeżynowa


Charlotte to deser bez pieczenia, zniewalający smakiem i wyglądem, z warstwą musu jeżynowego i przykrywającym go jeżynowym kremem, otulonym biszkoptowymi paluszkami i świeżymi owocami. Przepyszna, aksamitna w smaku Charlotte jeżynowa powstała na podstawie tego przepisu. Polecam też Charlotte z truskawkami z przepisu Pierre Hermé.



200 g podłużnych biszkoptów

Dno tortownicę o średnicy 22 centymetry wyłożyć papierem, wypuszczając papier na zewnątrz. Formę przy bokach wyłożyć przyciętymi po skosie z jednej strony biszkoptami, jeden przy drugim.



500 g jeżyn
sok z 1 cytryny
100 g cukru
4 łyżeczki żelatyny
400 ml śmietany kremówki 


W garnuszku umieścić jeżyny, sok z cytryny i cukier, całość zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się cukru i rozgotowania się owoców. Masę przetrzeć dokładnie przez sitko. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody, wymieszać dokładnie, by się rozpuściła i dodać do jeżynowego puree, dobrze wymieszać. Mus odstawić do całkowitego ostudzenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli, łyżka po łyżce, dodawać do wystudzonego puree, bardzo delikatnie mieszając. Gotowy mus jeżynowy przelać do formy, odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.


250 g mascarpone
150 ml śmietany kremówki
50 g cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
150 g jeżyn

W naczyniu umieścić serek mascarpone, śmietanę kremówkę, cukier puder. Ubić na sztywno, mikserem z końcówkami do ubijania białek. Dodać jeżyny, wlać przestudzoną żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wrzącej wody, ubijać dalej, aż jeżyny się lekko rozpadną. Krem jeżynowy wyłożyć na stężały mus i wyrównać. Schłodzić do momentu stężenia kremu. Gotowy deser ostrożnie wyjąć z formy i przełożyć na paterę. Udekorować owocami, oprószyć cukrem pudrem, przewiązać wstążeczką.


6 komentarzy:

  1. Te warstwy wyglądają tak pysznie! Tak lekko, tak letnio, tak ... niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda z tym zniewalaniem:-) Tez w tym roku popełniłam:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękność!
    Moja francuska bratowa ma na imię Charlotte i to jest Jej ulubiony deser.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczna! Szkoda, że moje jeżyny już się skończyły, bo zaraz biegłabym zbierać :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajnie gdy jest lato, bo właśnie wtedy pojawiają się świeże owoce, które ja wprost uwielbiam. Tym bardziej, że często również korzystam z przepisów https://basiazsercem.pl/ i to właśnie tam znajduję przede wszystkim inspirację jeżeli chodzi o jakieś dania z wykorzystaniem mąki.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect