1 udziec z indyka
1000 g borowików
2 cebule
3 ząbki czosnku
olej do smażenia
papryka słodka
majeranek
sól
pieprz
1000 g borowików
2 cebule
3 ząbki czosnku
olej do smażenia
papryka słodka
majeranek
sól
pieprz
Udziec indyka umyć, osuszyć, naciąć wzdłuż w kilku miejscach i natrzeć przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 30 minut. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i włożyć udziec, podsmażyć z każdej strony do zbrązowienia. Gdy zbrązowieje przełożyć go do formy do zapiekania. Z kolei na rozgrzany olej dodać drobno posiekaną cebule i czosnek, chwilę smażyć, dodać oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki borowiki, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i całość smażyć około 10 minut, często mieszając. Borowiki dodać do udźca, podlać wodą, całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180º C, na około 90 minut, aż mięso będzie miękkie.
haaaaa ja wczoraj również piekłam u siebie udziec z indyka, nooo ale nie z takimi genialnymi dodatkami:) z takimi borowikami musiał smakować jeszcze lepiej!
OdpowiedzUsuńAntenka, mnie wystarczą te dodatki :) Pozdrawiam
UsuńMogę zrzec się indyka na rzecz dodatkowej porcji borowików:)
OdpowiedzUsuńKtoś chętny?;)
To te, które ostatnio zebraliście?
Magda, te maluszki to specjalnie do mięska :) Zbierał, zbiera i będzie chyba zbierał, bo coraz mniej bo strasznie sucho u nas. Jeszcze nigdy nie miałam tyle borowików :) Pozdrawiam
UsuńPysznie wygląda ten udziec :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Ja też zrezygnuję z mięska na rzecz tych małych cudeniek:-) Ale wypas;-))
OdpowiedzUsuńO ja! Leśne mięsko z drobiem - to lubię. Może po następnej wyprawie do lasu?:)
OdpowiedzUsuń