codzienność

piątek, 19 września 2014

udziec indyka z borowikami


Pyszny udziec indyka z borowikami to cały obiad w jednym garnku. Mięso indycze pieczone razem z bardzo aromatycznymi borowikami, jest bardzo kruche, soczyste i smaczne.


1 udziec z indyka
1000 g borowików
2 cebule
3 ząbki czosnku
olej do smażenia
papryka słodka
majeranek
sól
pieprz


Udziec indyka umyć, osuszyć, naciąć wzdłuż w kilku miejscach i natrzeć przyprawami i odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 30 minut. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i włożyć udziec, podsmażyć z każdej strony do zbrązowienia. Gdy zbrązowieje przełożyć go do formy do zapiekania. Z kolei na rozgrzany olej dodać drobno posiekaną cebule i czosnek, chwilę smażyć, dodać oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki borowiki, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i całość smażyć około 10 minut, często mieszając. Borowiki dodać do udźca, podlać wodą, całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180º C, na około 90 minut, aż mięso będzie miękkie.

7 komentarzy:

  1. haaaaa ja wczoraj również piekłam u siebie udziec z indyka, nooo ale nie z takimi genialnymi dodatkami:) z takimi borowikami musiał smakować jeszcze lepiej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenka, mnie wystarczą te dodatki :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Mogę zrzec się indyka na rzecz dodatkowej porcji borowików:)
    Ktoś chętny?;)
    To te, które ostatnio zebraliście?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, te maluszki to specjalnie do mięska :) Zbierał, zbiera i będzie chyba zbierał, bo coraz mniej bo strasznie sucho u nas. Jeszcze nigdy nie miałam tyle borowików :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Pysznie wygląda ten udziec :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też zrezygnuję z mięska na rzecz tych małych cudeniek:-) Ale wypas;-))

    OdpowiedzUsuń
  5. O ja! Leśne mięsko z drobiem - to lubię. Może po następnej wyprawie do lasu?:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect