niedziela, 18 października 2015

likier jeżynowy


Likier jeżynowy ma cudowny aromat, głęboki kolor i wyjątkowy smak. Likier to wspaniałe lekarstwo na przeziębienie i kiepski humor.


750 g jeżyn
500 g cukru
500 ml spirytusu
125 ml wody

Przebrane, umyte i osuszone jeżyny przełożyć do dużego słoja i zalać spirytusem, szczelnie zakręcić i odstawić na tydzień. Po upływie tego czasu zlać płyn znad owoców do butelki i wstawić do lodówki. Owoce lekko rozgnieść, zasypać cukrem i dobrze wymieszać. Słoik ponownie szczelnie zakręcić i postawić w słonecznym miejscu, do czasu aż się cukier rozpuści, codziennie potrząsając słoikiem. Powstały syrop zlać przez bibułkowy filtr i połączyć z ekstraktem spirytusowym. Pozostałe owoce przelać przegotowaną, ciepłą wodą, a powstałe popłuczyny przefiltrować przez filtr i dodać do likieru. Gotowy likier odstawić do sklarowania na trzy tygodnie, po czym znowu przefiltrować i przelać do wyparzonych butelek.

5 komentarzy:

  1. uwielbiam takie domowe delicje, jeżynowa w tym roku mi się nie trafiła. muszę pomyśleć o takiej za rok.

    OdpowiedzUsuń
  2. taki domowy likierek mmm... pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aaa, likier jeżynowy oczywiście, że kiepski humor wyleczy :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny!
    Uwielbiam domowe likiery, nalewki, wódki i wódeczki...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect