sobota, 31 października 2015

marokańska zupa dyniowa


Marokańska zupa dyniowa jest pyszna i bardzo aksamitna w smaku. Zupa ma dymmy posmak, dzięki wędzonej papryce, cynamon sprawia, że ma korzenny aromat, ostro - słodki smak kminu rzymskiego i jest rozgrzewająca dzięki imbirowi. Smaczna, bardzo sycąca zupa inspirowana tym przepisem, doskonale smakuje podana w towarzystwie pestek granatu i siekanych pistacji. Przepis dodaję do akcji Festiwal Dyni.


1 dynia Hokkaido
1 czerwona papryka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 centymetr korzenia imbiru
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka curry
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki cynamonu
2 gałązki tymianku
400 ml mleka kokosowego
600 ml bulionu
2 łyżki oleju kokosowego
sól
pieprz
ziarenka z 1/2 granatu
2 łyżki pistacji



W dużym rondlu rozgrzać olej kokosowy, zrumienić drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać przyprawy i starty na tarce korzeń imbiru, chwilę smażyć. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę, chwilę smażyć, następnie dodać pokrojoną w kostkę dynię, wlać mleko kokosowe oraz bulion, całość gotować około 30 minut, aż dynia zmięknie. Następnie zupę zmiksować na gładki i aksamitny krem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Zupę podawać z pestkami granatu i posiekanymi pistacjami.





13 komentarzy:

  1. Mmm pycha :) Lubię ostatnio dyniowe zupy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magdalena, to najlepszy na nie czas :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Bardzo podobną już gotowałam, ale dodatek w postaci granatu mnie bardzo zaciekawił :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Veggie, to taki chrupiący i zdrowy dodatek :) Pozdrawiam

      Usuń
  3. Na pewno ta zupa rozgrzeje nas po nie jednym jesiennym spacerze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Madlene, zupa idealna na poprawę nastroju i rozgrzewkę :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Podoba mi się:) mam jeszcze na balkonie muscat de provance, czy jakoś tak nazywa się ta dynia o bardzo pomarańczowym miąższu. Nada się?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, każda się nada :) Pozdrawiam

      Usuń
  5. Zestaw przypraw obłędny. Zapisałam sobie przepis, ta zupa musi być niesamowita.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olka, zupa bardzo aromatyczna i pyszna! Pozdrawiam

      Usuń
  6. Energetyczna i pysznie kolorowa!
    U mnie też czas na dyniową zupę...
    Pozdrawiam Cię.

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj muszą ją zrobić, bo sądząc po składnikach jest pyszna:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect