czwartek, 1 października 2015

sałatka makaronowa z pieczonymi warzywami


Drobny makaron świetnie komponuje się w jesiennej sałatce z dodatkiem pysznej pieczonej papryki, bakłażana i aromatycznych pomidorów, doprawionych oliwą, czosnkiem oraz ziołami. Sałatka makaronowa z pieczonymi warzywami inspirowana tym przepisem doskonale smakuje podana na ciepło, ale można też ją zapakować do pudełka i zabrać ze sobą na wynos.

320 g makaronu
140 g marynowanych karczochów
15 pomidorków koktajlowych
2 papryki
1 bakłażan
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/4 pęczka natki pietruszki
2 gałązki bazylii
oliwa
sól
pieprz

Paprykę umyć przekroić na pół i oczyścić z nasion. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obok ułożyć pokrojonego w kostkę bakłażana, pomidorki przecięte na pół, wszystko spryskać oliwą, doprawić solą oraz pieprzem i posypać drobno posiekanym czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec, aż bakłażan będzie miękki i skórka papryki sczernieje. Poczekać chwilę, aż papryka ostygnie i obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jeszcze ciepły przełożyć do miski, dodać paprykę oraz pomidory, bakłażana, pokrojone na mniejsze kawałki karczochy oraz sos z pieczenia warzyw. Sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekane zioła, wymieszać i podawać. 

4 komentarze:

  1. Pyszne. Na takie smakołyki mam zawsze ochotę :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta sałatka przyciągnęła również moją uwagę, ale jeszcze nie miałam okazji wypróbować przepisu.
    Pewnie była pyszna. co?:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczne , nawet bardzo

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna sałatka :) Ciekawy pomysł z tymi warzywami.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect