codzienność

środa, 26 lutego 2014

cytryny w waniliowym syropie


Cytryny w waniliowym syropie z przepisu Anny mają wyjątkowy smak i aromat. Są bardzo proste do przygotowania i można je wykorzystać na wiele sposobów. Syrop można dodać do herbaty, ciasta lub deseru. Plasterki cytryny doskonale komponować się będą z sycylijskim ciastem cytrynowym z tymiankiem.


1 cytryna
sok z 1/2 cytryny
 
250 ml wody
1 1/3 szklanki cukru
1 laska wanilii  

Cytrynę pokroić na półcentymetrowe plasterki. W garnuszku zagotować wodę z cukrem, dodać sok z cytryny, ziarenka z laski wanilii oraz pokrojoną cytrynę. Całość gotować kilka minut, a następnie odstawić do ostudzenia. Następnie całość przykryć i wstawiać do lodówki na 2 dni. Po tym czasie całość zagotować, gotować kilka minut i przełożyć do wyparzonego słoiczka, zamknąć. Przechować w lodówce. 

15 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Sara, słoneczne kolory, pyszne smaki :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. nooo, wyglądają bosko

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniałe, ja podobne kupowałam do tej pory, a tu można? można!
    Pozdrawiam i kopiuję przepis do notatniczka
    Moniczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, jeśli kupujesz to tym bardziej polecam zrobić, będziesz zadowolona - gwarantuję. Miłego dnia!

      Usuń
  4. Pięknie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  5. niesamowicie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham wszystko co cytrynowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawa jestem, co z nimi zrobisz pysznego:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...pewnie sycylijskie ciasto z cytrynami i tymiankiem;-))

      Usuń
  8. Teraz jak byliśmy na feriach w Szczyrku, to w hotelu na śniadanie stały 2 słoje wypełnione plastrami cytryn i limonek:-) Pięknie wyglądają:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękności!
    Z chęcią bym przygarnęła taki słoiczek...

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale cudne są!
    Uwielbiam drobinki wanilii we wszystkim. Pięknie wyglądają i wiadomo, jak pachną :)

    OdpowiedzUsuń
  11. kurcze,u Ciebie ostatnio Sycylia tzw. " pełna gębą". Fakt jest jednak taki, że Sycylijczycy mają rękę do słodyczy. Jak już oni pomieszają te aromaty, to nikt nie jest w stanie im dorównać. Ale w rybach brak jest im finezji, a może ja nie miałam szczęścia.....
    Mogłabym o rybach i Sycylii trochę naskrobać, ale to może przy innej okazji :)

    pozdrawiamy serdecznie
    Tapedna

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect