Casserole z kurczakiem, ziemniakami i czarną fasolą, to szybkie i bardzo proste do przygotowania danie jednogarnkowe. To pyszne udka z kurczaka z ziemniakami, czosnkową cebulą oraz meksykańską czarną fasolą w aromatycznym sosie. Całe danie przygotowuje się w jednym naczyniu, może to być naczynie żaroodporne lub żeliwny garnek. W naczyniu podsmaża się warzywa i mięso, całość zalewa bulionem i piecze w piekarniku pod przykryciem. Dzięki takiemu pieczeniu wszystkie smaki się przenikają i tworzą pyszną, soczystą potrawę. Casserole inspirowane przepisem z Kwestii Smaku, dodaję do akcji Warzywa Strączkowe, edycja zimowa. Do przygotowania można użyć odsączonej fasoli z puszki, lub suchej ugotowanej według przepisu podanego na opakowaniu.
2 udka z kurczaka
4 ziemniaki
1 cebula czosnkowa
200 g czarnej fasoli
250 ml bulionu
2 łyżki oleju
słodka papryka w proszku
czosnek granulowany
majeranek
sól
pieprz
gałązka tymianku
Umyte, osuszone udka z kurczaka doprawić z każdej ze stron solą, pieprzem, granulowanym czosnkiem, majerankiem i papryką, mięso odstawić na godzinę. W żeliwnym garnku z pokrywą na rozgrzanym oleju zrumienić z każdej ze stron udka z kurczaka, wyjąć. Dodać pokrojone na większe kawałki ziemniaki, cebulę i wszystko razem chwilę smażyć, dodać fasolę, tymianek i wymieszać. Do garnka wlać bulion, na wierzchu ułożyć udka, przykryć pokrywką i wstawić garnek do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 60 minut, aż wszystko będzie miękkie.
Ale apetyczne danie :) chyba sie wprosze na obiad :)
OdpowiedzUsuńniby proste danie, a wygląda wytwornie:)
OdpowiedzUsuńCasserole jak z bajki!
OdpowiedzUsuńKurczaczek pięknie się w nim komponuje.
Dania jednogarnkowe zapiekane, smakują mi w każdej konfiguracji. Z pewnością każdy tak ma ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda