200 g mąki krupczatki
300 g mąki pszennej
300 g mąki pszennej
250 g masła
80 g drożdży
1 łyżka cukru
100 g kwaśnej śmietany
szczypta soli
1 jajko
konfitura aroniowa
cukier puder
cukier puder
W misce rozrobić drożdże z cukrem, dodać mąki, sól oraz miękkie masło i zacząć wyrabiać
ciasto, dodać śmietanę i wyrobić jednolite ciasto. Ciasto
włożyć do głębokiego naczynia z bardzo zimną wodą i czekać, aż ciasto
wypłynie. Ciasto wyjąć z wody, wyłożyć na wysypany mąką blat, podzielić na części, każdą część rozwałkować na kształt koła i
podzielić na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt nałożyć konfiturę i zwinąć
rogalik. Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec około 15 minut, aż się zrumienią. Rogaliki po ostudzeniu polukrować.
O tak ta drugą porcje upieczonych rogali Kamilka spakuj i ślij Alci, dobrze? Udały się idealnie, zgrabne, oj zgrabne
OdpowiedzUsuńdo schrupania!
OdpowiedzUsuńależ pyszności, rogaliki wyglądają wspaniale, mniam :)
OdpowiedzUsuńGdyby były z cukrem pudrem to nie odeszłabym od stołu;-)
OdpowiedzUsuń