Pyszne i bardzo wilgotne babkowe ciasto z semoliną i mielonymi migdałami, po upieczeniu nasączone syropem przygotowanym z czerwonych pomarańczy. Ciasto z syropem z czerwonych pomarańczy upieczone na podstawie przepisu Anny Olson.
W misce utrzeć masło z cukrem na gładką masę, dodawać po jednym jajku, stale mieszając. Następnie do ciasta wmieszać skórkę z pomarańczy. W drugiej misce zmieszać mielone migdały i semolinę. Do maślanej masy dodawać na przemian sypkie składniki i sok pomarańczowy w dwóch porcjach, mieszając jak najkrócej, aż składniki się połączą. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175º C, na około 40 minut, aż patyczek wbity w środek będzie czysty.
1 szklanka soku z czerwonych pomarańczy
1/2 szklanki cukru
3 łyżki likieru pomarańczowego
100 g masła
3/4 szklanki cukru
2 jajka
skórka z 1 czerwonej pomarańczy
1 1/2 szklanki mielonych migdałów
1 szklanka semoliny
1/4 szklanki soku z czerwonych pomarańczy
W misce utrzeć masło z cukrem na gładką masę, dodawać po jednym jajku, stale mieszając. Następnie do ciasta wmieszać skórkę z pomarańczy. W drugiej misce zmieszać mielone migdały i semolinę. Do maślanej masy dodawać na przemian sypkie składniki i sok pomarańczowy w dwóch porcjach, mieszając jak najkrócej, aż składniki się połączą. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175º C, na około 40 minut, aż patyczek wbity w środek będzie czysty.
1 szklanka soku z czerwonych pomarańczy
1/2 szklanki cukru
3 łyżki likieru pomarańczowego
Do garnka wlać sok, dodać cukier i likier, doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 10 minut, aż płyn odparuje i odrobinę zgęstnieje. Zdjąć syrop z ognia i przestudzić. Ostudzić ciasto przez 15 minut i póki jest w foremce, za pomocą pędzla posmarować powierzchnię ciasta połową syropu. Po 5 minutach przełożyć ciasto na talerz i polać drugą częścią syropu. Pozostawić ciasto do całkowitego ostygnięcia.
Ładne ciasto , z bardzo ładnej foremki , podane na pięknym talerzu
OdpowiedzUsuńa skład taki ,że aż mnie od zapachu przyjemnie w nosie kreci i moje ślinianki zaczynają pracować jak czytam przepis i patrzę na te twoje zdjęcia
Aluś, dziękuję! Kochana jesteś!
Usuńaż ślinka cieknie! Uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńSara, dziękuję :)
Usuńbardzo lubię tego typu ciasta - babkowate, jak piaskowe, i jeszcze taki sos pyszny!
OdpowiedzUsuńrewelacja
Pozdrawiam
Monika
Monika, ja lubię wilgotne ciasta, i babkowe jeśli jest takie to zawsze chętnie zjem. Ten syrop jest wyśmienity, i znika jeszcze zanim pojawi się ciasto, lepiej zrobić więcej :) Pozdrawiam
Usuńczytając spis składników, to akurat wierzę, że ciasto może być bardzo udane. Dodatek migdałów do ciast w naszej rzeczywistości, to jeszcze rzadkość, sądzę jednak, że już niedługo to się zmieni. A w ogóle to mam wrażenie, że Pani Anna szukała inspiracji, realizując ten przepis .... gdzie ? - wg mnie na Sycylii.
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapendna
Kasiu, ja bardzo lubię dodatek mielonych migdałów i często je wykorzystuję do pieczenia. Masz rację sycylijskie smaki i to pyszne :) Pozdrawiam
Usuńale ono musi mieć piękny aromat!
OdpowiedzUsuńKaś, sycylijskie aromaty :) Pozdrawiam
UsuńI takie ciacho można upiec bez proszku do pieczenia?
OdpowiedzUsuńZapisuję, na wypadek niespodziewanych gości;)
Magda, można, bo ja upiekłam :) Zapisuj koniecznie!
UsuńWspaniałe ciasto ! Chętnie bym takie upiekła. Lubię cytrusowe wypieki. Nie mam czerwonych pomarańczy, ale ze zwykłymi tez będzie dobre, więc kupię zwykłe i upiekę któregoś dnia. Smaku mi narobiłaś :)
OdpowiedzUsuń