Pyszna sałatka na bazie kopru włoskiego z pomarańczą, podana na mieszance ulubionych sałat, doprawiona dresingiem na bazie soku z pomarańczy, miodu, musztardy francuskiej oraz oliwy. Sałatka podana w towarzystwie smażonego w sezamie koziego sera. Sałatka z kopru włoskiego i pomarańczy z kozim serem inspirowana tym przepisem może stanowić samodzielne danie lub być dodatkiem do dania mięsnego.
1 łyżka musztardy francuskiej
2 łyżki miodu
2 łyżki soku z pomarańczy
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
2 łyżki miodu
2 łyżki soku z pomarańczy
3 łyżki oliwy
sól
pieprz
Wymieszać musztardę, sok z pomarańczy oraz miód, dolewać powoli oliwę i mieszać. Dresing doprawić do smaku solą i pieprzem.
1 koper włoski
2 pomarańcze
75 g mieszanych sałat
Koper włoski pokroić na ćwiartki, usunąć głąb, pokroić na cienkie plasterki. Pomarańcze obrać, podzielić na kawałki. Na talerzu ułożyć warstwę sałat, cząstki pomarańczy i koper włoski. Sałatkę polać dresingiem.
200 g twardego koziego sera
2 jajka
50 g sezamu
mąka
olej do smażenia
Pychota!
OdpowiedzUsuńPoproszę...
jadłam w niedziele podobną z mandarynką;) zaskakująco pyszna wyszła!
OdpowiedzUsuńMistrzyni ty nasza! To jest piękne!
OdpowiedzUsuńTaka Francja elegancja , mniam
OdpowiedzUsuńZ czerwonymi pomaranczami! Brawo !
OdpowiedzUsuńWygląda mega apetycznie :) wpraszam się na taką sałatkę!
OdpowiedzUsuńW moim domu koper włoski podawany jest na wiele sposobów i w róznych konfiguracjach. Jego anyzowy smak jest po prostu zajefany. Jutro u mnie też koper włoski z owocami morza, nawet nie wiem, co to będzie- wiem, że bedzie to niespodzianka. Nie będe fotografować, najpierw muszę spróbować i wyrazić opinię. Jeśli moje kubki szleją, to za jakis czas będzie u nas na stronie.
OdpowiedzUsuńProces akceptacji u Nas jest trochę dłuuugi :D
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda