Smakowita
Pajda zaskoczyła mnie tym, że tak doskonale nadaje się do wypieku wytrawnych babeczek. Pyszne babeczki podane w towarzystwie kremowego nadzienia z koziego serka, z papryką, rzodkiewką oraz szczypiorkiem sprawdzą się jako przekąska i ozdoba stołu. Przepis na babeczki z kozim serkiem bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna
frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku
roślinnego Smakowita Pajda.
180 g mąki pszennej
90 g Smakowitej Pajdy z ziołami ogrodowymi
1 jajko
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
90 g Smakowitej Pajdy z ziołami ogrodowymi
1 jajko
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
Mąkę
przesiać do miski, dodać Smakowitą Pajdę z ziołami ogrodowymi, sól, jajko, sok z cytryny i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w
folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Na oprószonym
mąką blacie rozwałkować ciasto na cienki placek i foremką wycinać
kółka. Ciastem wyłożyć foremki, delikatnie je dociskając. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 15 minut, aż się zezłocą.
Babeczki ostudzić.
W misce utrzeć serki na gładki krem, dodać drobno posiekaną paprykę, rzodkiewkę i szczypiorek. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Nadzienie przełożyć do rękawa cukierniczego i nadziewać korpusy babeczek na kilka minut przed podaniem.
150 g koziego kremowego serka
150 g naturalnego serka
1/8 papryki
5 rzodkiewek
1/2 pęczka szczypiorku
sól
pieprz
W misce utrzeć serki na gładki krem, dodać drobno posiekaną paprykę, rzodkiewkę i szczypiorek. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Nadzienie przełożyć do rękawa cukierniczego i nadziewać korpusy babeczek na kilka minut przed podaniem.
Świetny pomysł na przystawkę, zapisuję w ulubionych na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie
przyprawzyciekolorami.blogspot.com
To zdecydowanie coś dla mnie!
OdpowiedzUsuńPysznie Kamila!
OdpowiedzUsuńFajna babka to fajne babki napiekła
OdpowiedzUsuńPiękne i smakowite :))
OdpowiedzUsuńFajne, takie imprezowe :)
OdpowiedzUsuńPrześliczne te babeczki! I ciekawa jestem smaku koziego sera :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Jak z kozim serkiem, to ja od razu jestem ich zdecydowanym fanem :)
OdpowiedzUsuńCześć :) super blog i niesamowite przepisy:) z przyjemnością będę ich próbowała:) zapraszam do mnie do obserwowania:) http://agaslodziak.blogspot.com/ :) pozdrawiam Agata:)
OdpowiedzUsuń