Szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu mocno czekoladowe ciasteczka, pięknie pachną i fantastycznie smakują. Przepyszne ciasteczka przygotowane specjalnie na Czekoladowy Tydzień można wycinać w dowolnym kształcie, a stempelkiem wyczarować najróżniejsze motywy.
100 g gorzkiej czekolady
120 g masła
80 g cukru pudru
300 g mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
W rondelku rozpuścić masło, dodać połamaną czekoladę, rozpuścić, dokładnie wymieszać i ostudzić. Do ostudzonej masy dodać jajko, cukier, sól, ekstrakt waniliowy, mąkę i proszek do pieczenia i wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby dodać odrobinę wody. Owinąć ciasto folią i włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku milimetrów, foremką wykrawać ciastka i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec około 12 minut, w piekarnik nagrzanym do 180º C. Ciasteczka studzić na kratce.
Zachwycające
OdpowiedzUsuńmniam! muszę w końcu sobie kupić ten stempel!
OdpowiedzUsuńUrocze!
OdpowiedzUsuńSięgam po kilka...
Profesjonalne :)
OdpowiedzUsuńjakie równiutkie!
OdpowiedzUsuńurocze te ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńJakie cudowne ciasteczka, częstuję się do herbatki;-)
OdpowiedzUsuńczy zamiast ekstraktu z wanilii można dać cukier waniliowy? :)
OdpowiedzUsuńO., tak oczywiście :)
Usuńdziękuję za odpowiedź! :)
Usuń