Cytrynowy krem jest wspaniałym dodatkiem do owoców, doskonale sprawdza się jako polewa do ciasta czy też sernika. Kremem można nadziewać kruche babeczki albo tarty, pasuje też do małych karnawałowych włoskich pączków. Doskonały i łatwy do przygotowania krem cytrynowy przygotowany na podstawie przepisu Joanne Chang.
1 szklanka soku z cytryny
60 g masła
2 łyżki śmietany
4 jajka
2 żółtka
150 g cukru
szczypta soli
skórka z 1 cytryny
W rondelku połączyć sok z cytryny, masło i śmietanę, wstawić na ogień i doprowadzić prawie do wrzenia. W międzyczasie w drugim garnku trzepaczką wymieszać jajka, żółtka i cukier, aż się dobrze połączą. Umieścić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą i ubijać to na parze
uważając, żeby dno miski nie dotykało wody. Gdy powstanie lekki,
puszysty kogiel mogiel, dodać do kremu masę śmietanową i dalej ubijać, aż wszystko się dobrze połączy i masa zgęstnieje. Otrzymaną masę
przetrzeć przez sitko, dodać sól i drobno startą skórkę z cytryn i dobrze wymieszać. Krem przełożyć do wyparzonego słoiczka i przechowywać w lodówce.
W sobotę wyjechałam i nawet nie przypuszczałam, że będę tyle do tyłu:-) Jakie piękne kolory wiosenne. I tu w górach tak cieplutko, dzisiaj mieliśmy 11 stopni w plusie. Pozdrawiam serdecznie ze Szczyrku:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, wypoczywaj, ładuj akumulatorki i łap słoneczko :) Buziaki!
UsuńBez pajdy?;)))
OdpowiedzUsuńPychotka:)
Magda, można spróbować dodać zamiast masełka :) Buziaki!
Usuńjuż samym kolorem jestem urzeczona!
OdpowiedzUsuńAntenka, dziękuję, brakuje słonka :)
Usuńa czy na wynos można zamówić słoiczek lub miseczkę ? Kolor jak marzenie.
OdpowiedzUsuńKamilka ,a pączki tym kremem nadziewać przed pieczeniem czy po ?
Aluś, rozwiązanie już jutro :) Buziaki!
UsuńUwielbiam wszystko, co cytrynowe, a ten krem w szczególności. Mmmmmmm pycha :-)
OdpowiedzUsuńOj boski taki krem! Uwielbiam cytrynę :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Kamilo, kolor absolutnie obledny!!!
OdpowiedzUsuń