codzienność

wtorek, 4 lutego 2014

pasztet z gęsich wątróbek


Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że tak doskonale wpłynęła na smak gęsiej wątróbki smażonej z dodatkiem suszonych grzybów i tymianku. Przepis na pyszny, kremowy pasztet z gęsich wątróbek bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.


400 g wątróbki gęsiej
2 cebule
40 g suszonych grzybów
30 g Smakowitej Pajdy z ziołami ogrodowymi
1 gałązka tymianku
100 g masła
mleko
gałka muszkatołowa
sól
pieprz


Grzyby namoczyć w wodzie, dodać trochę mleka i gotować do je miękkości, odcedzić. Obraną cebulę pokrojoną w cienkie plasterki udusić na Smakowitej Pajdzie z ziołami ogrodowymi, podlewając wodą, aby się nie zrumieniła. Pod koniec duszenia dodać opłukane i pokrojone wątróbki, całość dusić około 10 minut, dodać posiekane grzyby, tymianek i jeszcze chwilę wszystko smażyć. Zdjąć patelnię z ognia i zawartość przełożyć do pojemnika malaksera i wszystko zmiksować na gładką masę, dodać miękkie masła, i jeszcze raz dokładnie zmiksować. Pasztet doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Pasztet ułożyć w formie i wstawić do lodówki do schłodzenia. 



7 komentarzy:

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect