Smakowita
Pajda zaskoczyła mnie tym, że tak dobrze wpłynęła na smak strudla z wytrawnym nadzieniem, przygotowanym ze szpinaku i boczku z dodatkiem parmezanu o aromacie czosnku, cebuli i świeżo startej gałki
muszkatołowej. Strudel doskonale smakuje podany na ciepło lub zimno, z lekką sałatką. Przepis na strudel ze szpinakiem i boczkiem bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna
frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku
roślinnego Smakowita Pajda.
250 g szpinaku
150 g wędzonego boczku
2 łyżki Smakowitej Pajdy z cebulką i jabłkiem
2 szalotki
2 ząbki czosnku
60 g parmezanu
2 łyżki orzeszków piniowych
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Na patelni na rozgrzanej Smakowitej Pajdzie z cebulką i jabłkiem zeszklić drobno pokrojoną szalotkę i czosnek, dodać pokrojony w kostkę boczek i chwilę smażyć. Dodać posiekane liście szpinaku i poddusić, doprawić świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Całość ostudzić, dodać starty parmezan, orzeszki i wymieszać.
250 g szpinaku
150 g wędzonego boczku
2 łyżki Smakowitej Pajdy z cebulką i jabłkiem
2 szalotki
2 ząbki czosnku
60 g parmezanu
2 łyżki orzeszków piniowych
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Na patelni na rozgrzanej Smakowitej Pajdzie z cebulką i jabłkiem zeszklić drobno pokrojoną szalotkę i czosnek, dodać pokrojony w kostkę boczek i chwilę smażyć. Dodać posiekane liście szpinaku i poddusić, doprawić świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Całość ostudzić, dodać starty parmezan, orzeszki i wymieszać.
150 g semoliny
1 białko
3 łyżki wody
2 łyżki oliwy
szczypta soli
1 białko
3 łyżki wody
2 łyżki oliwy
szczypta soli
1 jajko
2 łyżki tartej bułki
Do
miski wsypać semolinę, dodać sól, wodę, oliwę oraz białko i zagnieść sprężyste ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i
ostawić na 30 minut. Rozłożyć
na stole ściereczkę, oprószyć mąką i umieścić ciasto na środku. Rękami oprószonymi mąką delikatnie
rozciągać ciasto we wszystkich kierunkach aż pokryje ściereczkę.
Najlepiej rozciągać ciasto od dołu, wierzchem dłoni. Rozciągnąć ciasto
poza brzegi ściereczki. Gdy ciasto stanie się tak cienkie, że niemal
przezroczyste, posypać je tartą bułką, następnie wyłożyć
nadzienie wzdłuż jednego z brzegów ciasta. Przy pomocy ściereczki
unieść koniec ciasta z nadzieniem i lekko zrolować do przeciwległego
końca, ścisnąć końce rulonu. Delikatnie
przenieść strudel na blachę wyłożoną pergaminem, umieszczając brzeg
zwinięcia pod spodem. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. Strudel piec około 35 minut w piekarnik rozgrzanym do 200° C, do uzyskania złocistego koloru.
Wyglada niesamowicie pysznie :) ale mi z rana ochoty narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia!
niezwykle apetycznie wygląda:) boski!
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na wykorzystanie smalczyku roślinnego!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńSzalejesz z ta pajdą;)
OdpowiedzUsuńPrzez Ciebie będę w końcu musiała się wybrać do sklepu:))
Świetny strudel!
OdpowiedzUsuńSmakowita pajda chyba Cię zaczarowała...
smaki idealne! musi być genialny w smaku
OdpowiedzUsuńajaj, prezentuje się przepysznie :)
OdpowiedzUsuńwww.izabielaa.blogspot.com
Wygląda tak pysznie !:)
OdpowiedzUsuńOj bardzo by mi smakowało...:-)
OdpowiedzUsuńWspaniały taki strudel! Trochę tylko zmieniłabym składniki pod siebie :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl