Smakowita
 Pajda zaskoczyła mnie tym, że tak dobrze wpłynęła na smak strudla z wytrawnym nadzieniem, przygotowanym ze szpinaku i boczku z dodatkiem parmezanu o aromacie czosnku, cebuli i świeżo startej gałki 
muszkatołowej. Strudel doskonale smakuje podany na ciepło lub zimno, z lekką sałatką. Przepis na strudel ze szpinakiem i boczkiem bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna 
frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku 
roślinnego Smakowita Pajda.
250 g szpinaku
150 g wędzonego boczku
2 łyżki Smakowitej Pajdy z cebulką i jabłkiem
2 szalotki
2 ząbki czosnku
60 g parmezanu
2 łyżki orzeszków piniowych
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Na patelni na rozgrzanej Smakowitej Pajdzie z cebulką i jabłkiem zeszklić drobno pokrojoną szalotkę i czosnek, dodać pokrojony w kostkę boczek i chwilę smażyć. Dodać posiekane liście szpinaku i poddusić, doprawić świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Całość ostudzić, dodać starty parmezan, orzeszki i wymieszać.
250 g szpinaku
150 g wędzonego boczku
2 łyżki Smakowitej Pajdy z cebulką i jabłkiem
2 szalotki
2 ząbki czosnku
60 g parmezanu
2 łyżki orzeszków piniowych
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
Na patelni na rozgrzanej Smakowitej Pajdzie z cebulką i jabłkiem zeszklić drobno pokrojoną szalotkę i czosnek, dodać pokrojony w kostkę boczek i chwilę smażyć. Dodać posiekane liście szpinaku i poddusić, doprawić świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Całość ostudzić, dodać starty parmezan, orzeszki i wymieszać.
150 g semoliny 
1 białko
3 łyżki wody
2 łyżki oliwy
szczypta soli
1 białko
3 łyżki wody
2 łyżki oliwy
szczypta soli
1 jajko
2 łyżki tartej bułki 
Do
 miski wsypać semolinę, dodać sól, wodę, oliwę oraz białko i zagnieść sprężyste ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i 
ostawić na 30 minut. Rozłożyć
 na stole ściereczkę, oprószyć mąką i umieścić ciasto na środku. Rękami oprószonymi mąką delikatnie 
rozciągać ciasto we wszystkich kierunkach aż pokryje ściereczkę. 
Najlepiej rozciągać ciasto od dołu, wierzchem dłoni. Rozciągnąć ciasto 
poza brzegi ściereczki. Gdy ciasto stanie się tak cienkie, że niemal 
przezroczyste, posypać je tartą bułką, następnie wyłożyć
 nadzienie wzdłuż jednego z brzegów ciasta. Przy pomocy ściereczki 
unieść koniec ciasta z nadzieniem i lekko zrolować do przeciwległego 
końca, ścisnąć końce rulonu. Delikatnie 
przenieść strudel na blachę wyłożoną pergaminem, umieszczając brzeg 
zwinięcia pod spodem. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. Strudel piec około 35 minut w piekarnik rozgrzanym do 200° C, do uzyskania złocistego koloru. 

 
 

 
Wyglada niesamowicie pysznie :) ale mi z rana ochoty narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia!
niezwykle apetycznie wygląda:) boski!
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na wykorzystanie smalczyku roślinnego!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńSzalejesz z ta pajdą;)
OdpowiedzUsuńPrzez Ciebie będę w końcu musiała się wybrać do sklepu:))
Świetny strudel!
OdpowiedzUsuńSmakowita pajda chyba Cię zaczarowała...
smaki idealne! musi być genialny w smaku
OdpowiedzUsuńajaj, prezentuje się przepysznie :)
OdpowiedzUsuńwww.izabielaa.blogspot.com
Wygląda tak pysznie !:)
OdpowiedzUsuńOj bardzo by mi smakowało...:-)
OdpowiedzUsuńWspaniały taki strudel! Trochę tylko zmieniłabym składniki pod siebie :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl