codzienność

poniedziałek, 10 lutego 2014

strudel ze szpinakiem i boczkiem


Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że tak dobrze wpłynęła na smak strudla z wytrawnym nadzieniem, przygotowanym ze szpinaku i boczku z dodatkiem parmezanu o aromacie czosnku, cebuli i świeżo startej gałki muszkatołowej. Strudel doskonale smakuje podany na ciepło lub zimno, z lekką sałatką. Przepis na strudel ze szpinakiem i boczkiem bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

250 g szpinaku
150 g wędzonego boczku
2 łyżki Smakowitej Pajdy z cebulką i jabłkiem
2 szalotki
2 ząbki czosnku
60 g parmezanu
2 łyżki orzeszków piniowych
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Na patelni na rozgrzanej Smakowitej Pajdzie z cebulką i jabłkiem zeszklić drobno pokrojoną szalotkę i czosnek, dodać pokrojony w kostkę boczek i chwilę smażyć. Dodać posiekane liście szpinaku i poddusić, doprawić świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Całość ostudzić, dodać starty parmezan, orzeszki i wymieszać.



150 g semoliny
1 białko
3 łyżki wody
2 łyżki oliwy
szczypta soli
1 jajko
2 łyżki tartej bułki 

Do miski wsypać semolinę, dodać sól, wodę, oliwę oraz białko i zagnieść sprężyste ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i ostawić na 30 minut. Rozłożyć na stole ściereczkę, oprószyć mąką i umieścić ciasto na środku. Rękami oprószonymi mąką delikatnie rozciągać ciasto we wszystkich kierunkach aż pokryje ściereczkę. Najlepiej rozciągać ciasto od dołu, wierzchem dłoni. Rozciągnąć ciasto poza brzegi ściereczki. Gdy ciasto stanie się tak cienkie, że niemal przezroczyste, posypać je tartą bułką, następnie wyłożyć nadzienie wzdłuż jednego z brzegów ciasta. Przy pomocy ściereczki unieść koniec ciasta z nadzieniem i lekko zrolować do przeciwległego końca, ścisnąć końce rulonu. Delikatnie przenieść strudel na blachę wyłożoną pergaminem, umieszczając brzeg zwinięcia pod spodem. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. Strudel piec około 35 minut w piekarnik rozgrzanym do 200° C, do uzyskania złocistego koloru. 



12 komentarzy:

  1. Wyglada niesamowicie pysznie :) ale mi z rana ochoty narobiłaś :)
    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. niezwykle apetycznie wygląda:) boski!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny pomysł na wykorzystanie smalczyku roślinnego!

    OdpowiedzUsuń
  4. Szalejesz z ta pajdą;)
    Przez Ciebie będę w końcu musiała się wybrać do sklepu:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny strudel!
    Smakowita pajda chyba Cię zaczarowała...

    OdpowiedzUsuń
  6. smaki idealne! musi być genialny w smaku

    OdpowiedzUsuń
  7. ajaj, prezentuje się przepysznie :)

    www.izabielaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda tak pysznie !:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj bardzo by mi smakowało...:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniały taki strudel! Trochę tylko zmieniłabym składniki pod siebie :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect