Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym, że tak doskonale podkreśliła smak sosu, w którym pieczone były kawałki indyka. Przepis na indyka w sosie warzywnym bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
2 podudzia z indyka
50 g Smakowitej Pajdy z ziołami ogrodowymi
3 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
250 ml wytrawnego czerwonego wina
150 ml bulionu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
5 ziaren pieprzu
2 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
1 gałązka rozmarynu
1 gałązka tymianku
sól
pieprz
Podudzia z indyka umyć, dokładnie osuszyć i oddzielić mięso od kości, odciąć skórę i pokroić mięso na mniejsze kawałki. Mięso doprawić solą i pieprzem. W garnku na rozgrzanej Smakowitej Pajdzie podsmażyć mięso z każdej ze stron na złoty kolor, wyjąć z garnka i odłożyć na bok. W tym samym garnku zeszklić obrane i pokrojone z kostkę warzywa, posiekaną cebulę oraz czosnek, dodać koncentrat pomidorowy, wino oraz przyprawy, zioła i całość chwilę gotować. Dodać podsmażone mięso, wlać bulion, wymieszać, zakryć garnek pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 90 minut. Po tym czasie mięso wyjąć z garnka, a resztę zmiksować i przetrzeć przez sito. Do zmiksowanego sosu dodać mięso, całość zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
pychotka!!
OdpowiedzUsuńTeż działałam ze smalczykiem:-) Twoja propozycja jest cudna i zdjęcia piękne ...:-))
OdpowiedzUsuńMiałas naprawde super pomysł na wykorzystanie tego smalczyku! Danie musiało być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńwyglada bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńAleż smaczności Kamilko!
OdpowiedzUsuńNie zapomnij o przysłaniu linków na maila.Pozdrowienia
Bardzo apetyczne danie.
OdpowiedzUsuńJadłam to smarowidło i stwierdzam, że jest naprawdę smaczne! :))
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na jego wykorzystanie. :)