Smakowita
Pajda zaskoczyła mnie swoim smakiem, doskonale pasuje do chleba, nie tylko jako smarowidło, można użyć jej też do wypieku chleba z dodatkiem jabłka. Przepis na chleb pszenny z jabłkiem i cebulką bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna
frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku
roślinnego Smakowita Pajda.
160 g mąki pszennej
100 g wody
30 g zakwasu
Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.
650 g mąki pszennej
2 łyżki Smakowitej Pajdy z cebulką i jabłkiem
400 g wody
3 g drożdży instant
1 jabłko
1 łyżeczka soli
Zaczyn
wymieszać z letnią wodą, dodać drożdże, starte na tarce jabłko, mąkę, Smakowitą Pajdę z cebulką i jabłkiem, sól i wyrabiać ciasto ręką około 8
minut. Ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski,
przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej
na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć na lekko omączony blat, podzielić na dwie części, uformować bochenki, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoją swoją objętość. Chleby wyłożyć na rozgrzaną blachę do pieczenia i
piec w rozgrzanym do 200° C piekarniku przez około 35 minut, aż się
ładnie zrumienią. Chleby kroić po ostudzeniu.
Coś Ty się tak rozkręciła z tą Pajdą?;-) Daj szansę innym;-))! Żartuję;-) Chlebek pachnie mi, idę spać :-)
OdpowiedzUsuńoooo chleb i to jaki piękny oraz z tym smalczykiem pachnący
OdpowiedzUsuńale cudasny :) wiesz, ze kocham takie chleby! :)
OdpowiedzUsuńMniam, jakże musi być dobry !:)
OdpowiedzUsuńPiękny bochenek, musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl