codzienność

sobota, 8 lutego 2014

chleb pszenny z jabłkiem i cebulką


Smakowita Pajda zaskoczyła mnie swoim smakiem, doskonale pasuje do chleba, nie tylko jako smarowidło, można użyć jej też do wypieku chleba z dodatkiem jabłka. Przepis na chleb pszenny z jabłkiem i cebulką bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.

 160 g mąki pszennej
100 g wody
30 g zakwasu

Składniki zaczynu dokładnie wymieszać, przykryć i zostawić w temperaturze pokojowej na 12 godzin.


650 g mąki pszennej
2 łyżki Smakowitej Pajdy z cebulką i jabłkiem
400 g wody
3 g drożdży instant
1 jabłko
1 łyżeczka soli 

Zaczyn wymieszać z letnią wodą, dodać drożdże, starte na tarce jabłko, mąkę, Smakowitą Pajdę z cebulką i jabłkiem, sól i wyrabiać ciasto ręką około 8 minut. Ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć na lekko omączony blat, podzielić na dwie części, uformować bochenki, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoją swoją objętość. Chleby wyłożyć na rozgrzaną blachę do pieczenia i piec w rozgrzanym do 200° C piekarniku przez około 35 minut, aż się ładnie zrumienią. Chleby kroić po ostudzeniu.



5 komentarzy:

  1. Coś Ty się tak rozkręciła z tą Pajdą?;-) Daj szansę innym;-))! Żartuję;-) Chlebek pachnie mi, idę spać :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. oooo chleb i to jaki piękny oraz z tym smalczykiem pachnący

    OdpowiedzUsuń
  3. ale cudasny :) wiesz, ze kocham takie chleby! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, jakże musi być dobry !:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny bochenek, musi być pyszny :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect