Smakowita Pajda zaskoczyła mnie smakiem i wspaniałym zapachem chrupiących bułeczek. Bułeczki z karmelizowaną cebulą i jabłkiem z dodatkiem octu jabłkowego i majeranku najlepiej smakują, jeszcze ciepłe, jedzone zaraz po wyjęciu z piekarnika. Przepis na drożdżowe bułeczki z cebulą i jabłkiem bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda.
4 cebule
1 jabłko
2 łyżki Smakowitej Pajdy z cebulką i jabłkiem
2 łyżeczki majeranku
2 łyżeczki cukru
2 łyżki octu jabłkowego
sól
pieprz
Na patelni na rozgrzanej Smakowitej Pajdzie z cebulką i jabłkiem podsmażyć posiekaną cebulę, dodać starte na tarce jabłko, cukier oraz majeranek i całość dusić, aż cebula będzie miękka. Dodać ocet, wymieszać i podsmażyć jeszcze chwilę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Farsz ostudzić.
600 g mąki pszennej
50 g drożdży
1 łyżka cukru
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru
1 szklanka mleka
3 jajka
1 łyżeczka soli
60 g masła
60 g masła
Drożdże wymieszać z cukrem, ciepłym mlekiem, niewielką ilością mąki i pozostawić na kilka minut do wyrośnięcia. Do rozczynu dodać pozostałą mąkę, sól, dwa rozbełtane jajka oraz rozpuszczone masło i wyrobić elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując mąką. Uformować z niego kulę, włożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętości. Po tym czasie ciasto podzielić na 12 części, każdą część rozwałkować na placek i ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze do pieczenia. Na środku bułeczek rozłożyć cebulowy farsz, a brzegi posmarować rozbełtanym jajkiem. Bułeczki odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Po tym czasie bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 25 minut, aż brzegi i spód będą rumiane.
O jakie smakowite pajdy z cebulka i jabłkami , mniam
OdpowiedzUsuńJuż jak zobaczyłam je na FB to pomyślałam sobie - kuszące i to bardzo! Nie zmieniam zdania :)
OdpowiedzUsuńWidzę, że smalczyk na dobre zagościł w Twoim domku;) Bułeczkę chwytam z wielką przyjemnością:-)
OdpowiedzUsuńcudownie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne bułeczki :) uwielbiam takie smaki!
OdpowiedzUsuńZ jabłkiem?
OdpowiedzUsuńMusze przyznać, że o ile jabłko w smalcu to dla mnie coś zupełnie normalnego,
to w życiu nie wpadłabym, żeby wkomponować je w te bułeczki;)
Ciekawa jestem bardzo:)
Poproszę taką bułeczkę! a najlepiej od razu dwie :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie pyszności! Piękne są. :)
OdpowiedzUsuńKamila, ty to chyba z kuchni nie wychodzisz, co ? :D
OdpowiedzUsuńMy jesteśmy w dwie, ale nie mamy takich przerobów, i to w dodatku tak smacznych jak u ciebie !
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda