Mus czekoladowy z białej czekolady z dodatkiem bitej śmietany i białek, podany w towarzystwie truskawek macerowanych w cukrze z dodatkiem różowego pieprzu. Subtelnie pikantny i lekko słodkawy różowy pieprz doskonale pasuje do truskawek, które przez macerowanie wydzielają pyszny sok. Doskonały biały mus czekoladowy z truskawkami w różowym pieprzu inspirowany tym przepisem, dodaję do akcji Czekoladowy Tydzień.
250 g truskawek
2 łyżki różowego pieprzu
4 łyżki cukru
W
młynku zmielić pieprzu z cukrem, na puder. Połowę ilości cukru wymieszać z truskawkami pokrojonymi na mniejsze kawałki. Zostawić na kilka minut do maceracji.
250 g truskawek
2 łyżki różowego pieprzu
4 łyżki cukru
300 g białej czekolady
100 ml mleka
250 ml śmietany
2 białka
100 ml mleka
250 ml śmietany
2 białka
2 łyżki cukru pudru z pieprzem
szczypta soli
Do miski rozkruszyć czekoladę, wlać mleko i umieścić miskę na garnku z gotującą się wodą, roztopić czekoladę i zostawić do ostudzenia. Śmietanę ubić na sztywno. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodać pozostały zmielony cukier z pieprzem i ubijać całość na bezę, aż będzie błyszcząca. Kiedy czekolada ostygnie, delikatnie wmieszać do niej ubitą śmietanę oraz pianę z białek. Krem przełożyć do pucharków i schłodzić w lodówce. Krem podawać z macerowanymi truskawkami.
biała czekolada , truskawki, czerwony pieprz to nie mus to prawdziwa rozpusta dla podniebienia
OdpowiedzUsuńcudowny :) u mnie też truskawki chociaż w całkiem innej odsłonie ;)
OdpowiedzUsuńzapachniało mi tu dzisiaj latem:) od razu mi lepiej!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis i pyszne połączenie!
OdpowiedzUsuńBaaardzo kuszące...
OdpowiedzUsuńO ja! Truskawki i ten mus! Krolewski deser :)
OdpowiedzUsuńAle ślinka cieknie...:-)
OdpowiedzUsuńKamilko, nie jedziesz gdzieś w moje strony? :P
OdpowiedzUsuńTen mus jest C U D O W N Y ! :D
Truskawki w pieprzu - brzmi intrygująco ;) I ten mus, poezja... Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńRobiłam mus z białej czekolady, trochę w innej procedurze. Tak czy owak, przyznaję, że to jest zjawiskowy smak.
OdpowiedzUsuńA tak w ogóle widziałam dziś w sklepie piękne czerwone truskawki. Nie jestem patriotą lokalnym i nie przeszkadza mi fakt kupowania pięknych truskawek z " marsa" w środku kalendarzowej zimy. Wręcz przeciwnie, krajowe truskawki w sezonie, spieczone słońcem na lokalnym ryneczku to marmolada na którą szkoda mi pieniędzy.
Nie byłam przygotowana na ich konsukpcję, wieć je zostawiałm w spokoju, ale nastepnym razem, wiadmo.... zanajdą się w koszyczku :D
Pozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Takiej pięknej dawki słodkiej rozpusty właśnie teraz bardzo potrzebuję :-)
OdpowiedzUsuńKamilo, mus zjawiskowy! I niezwykle oryginalny :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie i dziekuje za udzial w CzekoTygodniu!
Zanim doczytałam myślę: gdzie ta czekolada ? A tu przewrotnie jest biała. A nazwa bardzo zmysłowa...
OdpowiedzUsuńWszystko lekie, puszyste, przywodzi na myśl letnie popołudnie :-)
Cieszę się , że mogłam uczestniczyć w tym projekcie.