wtorek, 25 lutego 2014

ciasto daktylowe


Ciasto daktylowe z karmelowy syropem jest znakomite podane na ciepło, prosto z pieca. Jest na tyle wilgotne, by delektować się nim w temperaturze pokojowej popijając szklanką zimnego mleka. Pyszne ciasto daktylowe upieczone na podstawie książki May S. Bsisu "Kuchnia arabska" dodaję do akcji IV Festiwal Kuchni Arabskiej.   

250 g daktyli
250 ml wody
7 łyżek masła
1/2 szklanki cukru
1 jajko 
1 3/4 szklanki mąki pszennej 
1 łyżeczka sody 
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 


Grubo pokrojone daktyle włożyć do miski i zalać wrzącą wodą, zostawić na 10 minut, po tym czasie dodać sodę oraz ekstrakt waniliowy i wszystko wymieszać. W misce masło utrzeć z cukrem, dodać jajko i dalej ucierać, stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas ucierając. Dodać daktyle z wodą i wmiksować do ciasta. Ciasto wylać do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190º C i piec tak długo, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto wyjąć z piekarnika i ponakłuwać całą jego powierzchnię.

3/4 szklanki brązowego cukru
6 łyżek masła
5 łyżek śmietany kremówki

Wymieszać w garnuszku cukier, masło i śmietankę, podgrzewać na małym ogniu, aż zacznie się gotować, około 3 minuty. Tym karmelowym syropem polać upieczone ciasto i umieścić w piekarniku pod górną grzałką. Po około 30 sekundach, kiedy polewa zacznie wrzeć wyciągnąć ciasto z piekarnika. Ciasto kroić gdy lekko ostygnie. 

 


VI Festiwal Kuchni Arabskiej 

11 komentarzy:

  1. Uwielbiam ciasta daktylowe , uwielbiam daktyle .Te twoje ciasto,Kamilka, bardzo apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  2. Może taki kawałeczek obudziłby mnie teraz rano, co;-)? Bo oczy mi się zrobiły duże jak zobaczyłam je na talerzyku:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wspaniały wypiek ;) bardzo lubię daktyle!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe... Chyba upiekę ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. ubóstwiam ciasto daktylowe, niejednokrotnie już jadłam ale jeszcze nie robiłam sama. Chętnie skorzystam z przepisu i w końcu zrobię.
    Pozdrawiam,
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  6. no to zaintrygowałaś mnie nim:) z chęcią bym spróbowała takiego ciacha, bo jeszcze nie miałam okazji:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam, mniam, pyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Coś mi się wydaje, że to ciasto musi być przesłodko pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. totalnie przepadam za ciastami z dodatkiem daktyli!

    OdpowiedzUsuń
  10. Warto pisać czas pieczenia (przewidywalny). Nie latałbym co 5 minut z patyczkiem, robię to już od pół godziny, w piekarniku siedzi godzinę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kfadrati, zgadza się, rzeczywiście warto, zastanawiam się, dlaczego niema :) Muszę jeszcze raz upiec to ciacho! Przepraszam za utrudnienia :)

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect