Ciasto daktylowe z karmelowy syropem jest znakomite podane na ciepło, prosto z pieca. Jest na tyle wilgotne, by delektować się nim w temperaturze pokojowej popijając szklanką zimnego mleka. Pyszne ciasto daktylowe upieczone na podstawie książki May S. Bsisu "Kuchnia arabska" dodaję do akcji IV Festiwal Kuchni Arabskiej.
250 g daktyli
250 ml wody
7 łyżek masła
1/2 szklanki cukru
1 jajko
250 g daktyli
250 ml wody
7 łyżek masła
1/2 szklanki cukru
1 jajko
1 3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
3/4 szklanki brązowego cukru
6 łyżek masła
5 łyżek śmietany kremówki
Wymieszać w garnuszku cukier, masło i śmietankę, podgrzewać na małym ogniu, aż zacznie się gotować, około 3 minuty. Tym karmelowym syropem polać upieczone ciasto i umieścić w piekarniku pod górną grzałką. Po około 30 sekundach, kiedy polewa zacznie wrzeć wyciągnąć ciasto z piekarnika. Ciasto kroić gdy lekko ostygnie.
Uwielbiam ciasta daktylowe , uwielbiam daktyle .Te twoje ciasto,Kamilka, bardzo apetyczne
OdpowiedzUsuńMoże taki kawałeczek obudziłby mnie teraz rano, co;-)? Bo oczy mi się zrobiły duże jak zobaczyłam je na talerzyku:-)
OdpowiedzUsuńwspaniały wypiek ;) bardzo lubię daktyle!
OdpowiedzUsuńCiekawe... Chyba upiekę ;D
OdpowiedzUsuńubóstwiam ciasto daktylowe, niejednokrotnie już jadłam ale jeszcze nie robiłam sama. Chętnie skorzystam z przepisu i w końcu zrobię.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Monika
no to zaintrygowałaś mnie nim:) z chęcią bym spróbowała takiego ciacha, bo jeszcze nie miałam okazji:)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam, pyszne! :)
OdpowiedzUsuńCoś mi się wydaje, że to ciasto musi być przesłodko pyszne :-)
OdpowiedzUsuńtotalnie przepadam za ciastami z dodatkiem daktyli!
OdpowiedzUsuńWarto pisać czas pieczenia (przewidywalny). Nie latałbym co 5 minut z patyczkiem, robię to już od pół godziny, w piekarniku siedzi godzinę.
OdpowiedzUsuńKfadrati, zgadza się, rzeczywiście warto, zastanawiam się, dlaczego niema :) Muszę jeszcze raz upiec to ciacho! Przepraszam za utrudnienia :)
Usuń